La Vanguardia (Català) - Diners

La desigualta­t arriba a l’art

La bretxa en el mercat s’eixampla. Unes quantes obres cares disparen els seus preus a les subhastes, mentre que la resta lluita per resistir davant el repte de la digitalitz­ació

- Piergiorgi­o M. Sandri

Dedebòel SalvatorMu­ndiatribuï­t a Leonardo Da Vinci (subhastat per 400 milions d’euros) ara està penjat al iot d’un príncep saudita? La pistola amb què es va matar Van Gogh, venuda per 162.500 euros, gairebé tres vegades el preu previst, va ser realment la que va utilitzar el pintor per llevar-se la vida?

El món de l’art també viu d’aquests debats. ComvadirMa­rcel Duchamp, “no són els pintors, sinó elsespecta­dorselsque­fanels quadres”. I el mercat és qui fixa els preus. Faunsdies el multimilio­nari Patrick Drahi va donar un cop d’efecte. Va aconseguir Sotheby’s per 3.300 milions d’euros. L’art en si mateix no sempre té per què ser una bona inversió. Però, pel que sembla, invertir en els quegestion­enl’art síqueténúm­eros per ser-ho. Sotheby’s (i la seva eterna rival, Christie’s) dominen elles soles el40% de les subhastes d’un mercat que no para de créixer. El 2018 les vendes a escala global van pujar en termes de valor un 6% fins als 60.000 milions d’euros, el segon nivell més alt en deu anys, mentre que el nombre de transaccio­ns, gairebé 40 milions, és el més elevat de la dècada, segons les dades que maneja ClareMcAnd­rew en l’estudi de referència del sector d’Art Basel i UBS. TotiqueÀsi­a és el continent que puja amb força en el mercat, als EUA, el mercat mundial més gran (44%), es va tocar el rècord històric en vendes.

Aleshores, l’art ésunnegoci florent? Depèn per a qui. Igual que passa en altres sectors de l’economia, és un mercat cada vegada més desigual i dispar. Més de la meitat dels venedors, un 57%, van haver d’assumir un descens de les vendes l’any passat. Sembla una contradicc­ió, però reflecteix una fractura evident, que es remunta en realitat a l’última dècada, en què el valor de les vendes es va incrementa­r un 9%, però el nombre de les obres venudes va caure un 9%. Això significa que unes quantes peces molt cares, en mans d’uns quants marxants, han inflat les xifres del conjunt.

En aquest mercat el 5% dels mitjancers compta per més de la meitat del valor de les vendes. En aquesta lliga, elsquefact­urenmés de 10 milions de dòlars creixen a un ritme de fins a dos dígits, mentre que els que mouen menys de 500.000 dòlars venen menys, segonscons­taenl’informe d’ArtBasel.

Així, qui aconseguei­x ser a la part alta de la taula, té cada ve

Ningú no parla de bombolla, però a la franja alta els preus marquen rècords

Les institucio­ns que facturen menys de 500.000 euros veuen com baixen les vendes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain