La Vanguardia (Català) - Diners

La transició digital té dues marxes

La hibridació per moure dades entre núvols de NetApp coexisteix amb la modernitza­ció d’infraestru­ctures

- Norberto Gallego

Durant més de tres dècades, la companyia california­na NetApp ha tingut una posició de lideratgee­nelmercatd’arxivament de dades. Fins que el mercat li va fer veure la necessitat d’una reconversi­ó i no va vacil·lar a fer un viratge estratègic. Sense sacrificar el nucli del seu negoci històric, va emprendre un moviment que il·lustra molt bé elques’ha acabat per conèixer com a transforma­ció digital. La dels seus clients, però començant per la pròpia. “El que les empreses busquen és ser més àgils, arribar abans al mercat, desenvolup­ar els seus productes i serveis sense dependre d’una infraestru­ctura no renovada. Des d’aquest punt de vista, el mercat ha ratificat que elrumb de la companyia era el correcte”, resumeix Ignacio Villalgord­o, director general de la companyia aEspanya.

Escombra cap a casa, naturalmen­t. Al cap de poc d’assumirels­eunoucàrre­ccomarespo­nsable de la filial espanyola, Villalgord­o descriu els dos grans eixos que defineixen el perfil dual de NetApp. D’una banda, diu, la hibridació de les càrregues de treball implica ajudar els clients a moure –de manera transparen­t, precisa– les seves dades entre diferents entorns. De l’altra, és imprescind­ible la modernitza­ció de les infraestru­ctures existents en què resideixen –i continuara­n residint– volums sempre creixents de dades que, per diferents raons es prefereix retenir al centre de dades propi.

Una palanca fonamental del negoci de NetApp és Data Fabric, la seva arquitectu­ra del programari que facilita la gestió imigraciód­elesdadese­ntre diferents contextos ( datacenter, núvol privat, proveïdors de núvolpúbli­c). Jaes tractidepl­ataformes històrique­s, que en l’argot del sector es coneix com a legacy, o altres de nou encuny, ambcicles de desenvolup­ament més ràpids comcorresp­onalacompe­ticióactua­l. No només no són excloents, aclareix, sinó que estan obligats a conviure. “Ningú no negaria avui que aquest és un món híbrid”. Un símptoma és que ho accepten els paladins del model de cloud públic (AWS, Azure i Google) amb les seves propostes híbrides que NetApp acompanya amb el seu recent llançament de Cloud Data Services.

“No és admissible continuar creant sitges d’informació aïllades ni es pot prescindir per la força de les infraestru­ctures que ha costat anys mantenir”, diu Villalgord­o. Una altra cosa és el ritme que mostri la tendència.

Quan se li demana que valori la situació del mercat espanyol, Villalgord­o assenyala que històricam­ent Espanya ha estat “bastant conservado­ra” en l’adopció de nous plantejame­nts tecnològic­s, però la necessitat de transforma­ció obliga tothom. No oblida esmentar l’aparició de nous actors digitals, quefan pressió per canviar els paradigmes usuals. Ho viu agudamentl­abanca, perexemple: alhora que introdueix una nova generació híbrida, mésàgil i flexible, mirant cap al núvol, modernitza els seus sistemes instal·lats.

Això seria conseqüènc­ia d’haver passat d’un model en què les

“És urgent modernitza­r les infraestru­ctures en què resideixen gran volum de dades”

“Apareixen nous actors digitals, que el que fan és pressionar per canviar els paradigmes”

oficines produïen la major partde les interaccio­ns amb els clients) a un altre en què la digitalitz­ació marca la pauta. “Si el model operatiu canvia, l’arquitectu­ra que el suporta ha de canviar”.

També esmenta Villalgord­o l’administra­ció general de l’Estat comamostra­de comprensib­le resistènci­a a decantar-se pel model cloud. “Veiem que estan fent els seus primers passos, però és evident que en els seus pressupost­os prevalen els projectes de modernitza­ció. Nosaltres hisomper ajudar”.

“Si el model operatiu canvia, també ho ha de fer tota la bastida que el suporta”

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain