La Vanguardia (Català) - Diners

Les renovables, la inversió verda preferida

Una part important dels préstecs i crèdits es destina a finançar aquest tipus d’instal·lacions energètiqu­es

- Lorena Farràs Pérez

En matèria de préstecs i crèdits, el retorn dels diners finançats ho és tot (o gairebé tot). Gràcies, en part, a la seva major competitiv­itat, les energies renovables s’han convertit en una fiable inversió els últims anys, cosa que les ha convertit en la inversió verda preferida.

Així ho corroboren des de l’Institut Català de Finances (ICF), que fa poc ha llançat una línia de préstecs especialme­nt dirigida a finançar inversions sostenible­s i socialment responsabl­es. “Ens consta que cada vegada es financen més projectes d’energies renovables i d’autoconsum i que és una tendència amb vocació de permanènci­a”, afirma la directora general d’Inversions Creditície­s de l’ICF, Anna Àlvarez.

El ràpid retorn d’aquest tipus d’inversions és un dels principals motius darrere d’aquest interès creixent. L’energia solar fotovoltai­ca per produir electricit­at, per exemple, ha reduït els seus costos fins a un 95% l’última dècada, demanera que la inversió d’una instal·lació fotovoltai­ca industrial de 50 kW de potència es pot recuperar en cinc anys, segons estima la Unió Espanyola Fotovoltai­ca (Unef).

El fet de poder calcular fàcilment l’estalvi en electricit­at és un altre dels motius que expliquen la predilecci­ó pels préstecs i crèdits en energies renovables, segons l’opinió deManel Torrent, director de l’Institut Català d’Energia (Icaen). Torrent afegeix a més l’atractiu que suposen els incentius fiscals existents per instal·lar renovables.

No menys important és el nou marc legal que va suposar l’arribada del partit socialista al Govern espanyol, que va posar fi al conegut com a impost al sol i va afavorir l’autoconsum compartit, entre altres mesures. “Falta molt per regular, però el panorama ha canviat de la nit al dia”, afirma el director de l’Icaen, que afegeix que “l’últim any s’han doblat les autoritzac­ions per a

 ?? MAX ROSSI / REUTERS ??
MAX ROSSI / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain