La Vanguardia (Català) - Diners

El wasabi ‘made in Catalonia’

-

YamaaoiWas­abi

ha aconseguit fer créixer al Montseny un dels cultius més complexos del món

Pau Gelman i Arnau Riba han tingut èxit on molts d’altres han fracassat abans: el cultiu del wasabi, la planta que s’utilitza per elaborar el condiment picant i de color verd que se serveix amb el menjar japonès. “És un cultiu extremamen­t complex, amb unes necessitat­s molt específiqu­es, i fora del Japó són molt poques les plantacion­s que hi ha”, afirma Gelman, que és enginyer agrícola. Asseguren que són els primers a Espanya i dels pocs a Europa capaços de produir wasabi.

Van començar l’abril del 2016 amb una prova pilot de 30 m2en una finca de Viladrau, al Montseny, i amb 5.000 euros d’inversió. Van tardar dos anys fins que van poder fer la primera collita, perquè és una planta amb un cultiu molt llarg, però no els ha costat de trobar compradors. Les primeres vendes van tenir lloc l’octubre de l’any passat, que és quan es va crear l’empresa, que van batejar com a Yamaaoi Wasabi. A partir de llavors han crescut gràcies al boca-orella: “No parem de rebre més peticions de restaurant­s cada setmana”, assegura l’emprenedor.

Yamaaoi Wasabi comerciali­tza les diferents parts de la planPer elaborar la pasta picant que acompanya el menjar japonès es ratlla el tronc ta a una quarantena de restaurant­s. “Són restaurant­s amb una o dues estrelles Michelin o especialit­zats en cuina japonesa de primer nivell”, assenyala Gelman. La major part són a Catalunya, perquè és un producte de consum en fresc, però també l’exporten a la resta d’Espanya i a Itàlia.

Gelman i Riba ja superen els 1.000 m2 de cultiu, amb més de 10.000 plantes, que són importades del Japó. A finals d’aquest any preveuen assolir una facturació de 100.000 euros.

 ?? LAIA BERMÚDEZ ??
LAIA BERMÚDEZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain