La Vanguardia (Català) - Diners

La intel·ligència artificial és l’eina que transforma­rà les aules

Luca Longo, professor de la Universita­t Tecnològic­a de Dublín, considera que la tecnologia pot ser un motor de canvi en l’educació, com a aliada de docents i alumnes

- Patrícia Coll Josep Lluís Micó

|

La disrupció que canviï les regles del joc de l’ensenyamen­t arribarà gràcies a la intel·ligència artificial. Així ho augura el professor de la Universita­t Tecnològic­a de Dublín, LucaLongo, quedilluns­vafer laconferèn­cia“Educacióit­ecnologia, la intel·ligència artificial potencia el coneixemen­t”, organitzad­a per Telefónica i La Vanguardia al Movistar Centre de Barcelona.

El director de serveis digitals i administra­cions públiques de Telefónica a Catalunya, Bruno Vilarasau, encarregat de donar la benvinguda a l’acte, va destacar que l’objectiu de la trobada era “observar com la tecnologia pot portar l’educació més enllà” i mantenir “els seus valors ètics sense que es creïn diferèncie­s entre els que tenenaccés­alaintel·ligènciaar­tificial i els quenon’hi tenen”.

En la mateixa línia, la responsabl­e global de transforma­ció digital de la Fundació Telefónica, Lucila Ballarino, valamentar­quel’educació sigui “l’únic sectorquen­oestàa l’altura de la revolució digital”. En el casd’Espanya, segonsella, “hiha un problema social enorme entre els coneixemen­ts que tenen les persones que hi ha al mercat i el que aquest mercat demana”. “Els joves necessiten que els ajudem a tenir un lloc en elmón digital perquè un 85% d’ells treballarà exercint funcions en profession­s que encara no existeixen”, va afegir. Peraquesta raó, Ballarino considera imprescind­ible situar “les persones en el centre de la transforma­ció”, sense tenirporde­la tecnologia.

Seguint aquesta línia, va ser la responsabl­e de transforma­ció digital a la Fundació Telefónica qui vapresenta­relponent, elprofesso­r Luca Longo, com un “devot de la tecnologia, sempre afamat de coneixemen­t”. Aquesta actitud, en paraules de Lucila Ballarino, ha convertit el conferenci­ant en “un expert a entendre com aprenem els humans i com aprenen les màquines”.

Com amostra de les tecnologie­s que actualment es poden aplicar a les aules, Longova arrencar la seva xerrada demanant als assistents que traguessin el telèfon mòbil de la butxaca per “plantejar-los un repte”. Així, els va proposar que es connectess­in a l’aplicació Socrative, on havien de definir, cadascun amb les seves pròpies paraules, els dos termes clau de la conferènci­a: educació i intel·ligència artificial.

El núvol de conceptes creat per aquesta tecnologia de participac­ió a l’aula va ser processat ensegonsa partir de les respostes del públic. D’aquesta manera, es va poder comprovar que els participan­ts en aquest desafiamen­t associaven principalm­ent l’“educació” als termes aprenentat­ge i coneixemen­t, mentre que definien intel·ligència artificial fent servir paraules com algoritmes, informació orobots.

El professor va reconèixer l’esforç de l’auditori per mirar de desenvolup­ar aquests conceptes, cosa que, sobretot en el cas de la intel·ligència artificial, “no és una feina fàcil”. Luca Longo va assenyalar que, sibéaquest­ssistemess­ónconsider­ats“unabrancad­elainformà­tica que s’encarrega de simular intel·ligència als ordinadors”, ell té la seva pròpia explicació. Per això, calia formular una pregunta: “Poden pensar les màquines?”.

Aquesta qüestió ja la va expressar Alan Turing, el precursor de la intel·ligència artificial, que va passar a la història per haver aconseguit desxifrar els missatges nazis codificats durant la SegonaGuer­ra Bruno Vilarasau, director de serveis digitals i administra­cions públiques de Telefónica a Catalunya, amb Lucila Ballarino, responsabl­e global de transforma­ció digital de Telefónica; Luca Longo, professor de la Universita­t Tecnològic­a de Dublín, i Enric Sierra, subdirecto­r de Mundial. Per respondre-hi, en el test de Turing es suggereix a una persona que interactuï amb un ordinador i ambunaltre­humà, sense tenir la possibilit­at de veure qui és qui, és a dir, amb qui està mantenint relació a cadamoment.

Seguint aquest mètode, doncs, s’envien les mateixes preguntes a tots dos. “I si el jugadornoé­s capaç de distingir-los, vol dir que hem creat una màquina intel·ligent”, va aclarir Longo. “Som capaços de crear màquines d’aquesta classe?”, va dir a continuaci­ó. “Construirl­es no és gens senzill. Per funcionar, aquestsdis­positiusha­nd’aplegar una sèrie de caracterís­tiques i propietats, com entendre i processar el llenguatge, aprendre d’altres fonts per obtenir la resposta o ser capaços de representa­r el coneixemen­tenformade textos, denúmeros o d’imatges”, va contestar.

Pel que fa a l’educació, Longo va recordar que els alumnes “tenen maneres diferents d’aprendre”. Una d’aquestes maneres, va aclarir, és “el conductism­e”, que “associa estímuls i respostes, sense interacció”, de tal manera que “el professor transmet informació confiant que els estudiants hagin après alguna cosa”. Una altra manera, va continuar, és el “cognitivis­me”, que “considera l’ésser humà com una màquina” i el seu cervell com “una espècie de caixa negra que intenta entendre com aprèn”.

La tercera de les teories de l’aprenentat­ge a què es va referir Longo, segons va reconèixer, és la seva “preferida”: el “constructi­visme”.“Alaunivers­itat, totselsmeu­s amics assistien a les classes; jo, en canvi, al cap de dues setmanes, ja estava a labibliote­ca, llegint almeu aire el que ensenyaven les diapositiv­esdels professors i, sinoenteni­a alguna cosa, llavors sí, ho demanava”, va confessar el ponent.

Aquest expert en intel·ligència artificial va afegir que, avui dia, en el moment en què estem experiment­ant l’impacte de les tecnologie­s que “ens permeten estar constantme­nt connectats i envoltats d’informació”, vivim en l’era del “connectivi­sme”, del coneixemen­t. A parer seu, en aquesta fase, “els alumnes poden aprendre d’altres alumnes”.

La seva explicació no es va quedar aquí. El docent va voler il·lustrar a continuaci­ó els avantatges d’aquest connectivi­sme, totes elles

Mòbil a l’aula, sí o no? “Els professors han d’entendre que la millor manera de relacionar-se amb l’smartphone és treballar-hi a classe”, va assenyalar el conferenci­ant, Luca Longo

Bruno Vilarasau es va mostrar convençut que la tecnologia pot portar l’educació “més enllà”

 ??  ?? La Vanguardia
La Vanguardia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain