La Vanguardia (Català) - Diners

Plans i garantia

- P. G.

Els plans de pensions de perfil més conservado­r estan guanyant clarament la partida de la rendibilit­at aquest any. Els últims 12 mesos, aquests plans, que gestionen uns actius propers als 8.500 milions d’euros, han aconseguit un guany mitjà d’un 2,79%, el més elevat entre els sis tipus de plans de pensions existents. Només els plans de renda fixa a llarg termini, amb un 1,42% de rendibilit­at anual, aconseguei­xen escapar-se de les pèrdues juntament amb els garantits.

Dels deu plans de pensionsmé­s rendibles de l’any, sis són garantits i tres són de renda variable. No obstant això, la rendibilit­at a mitjà termini continua atorgant als plans de tipus borsari un clar avantatge sobre la resta. A tres anys de termini, la rendibilit­at mitjana dels plans de pensions que actuen a les borses és d’un 4,80%, clarament per davant de la rendibilit­at mitjana a tres anys dels plans garantits, que amb prou feines aconseguei­xen un 1,1% de rendibilit­atmitjana anual.

La renda variable es desmarca clarament a l’alça quan es tracta de mesurar rendibilit­ats en terminis de temps més allargats. Per exemple, a deu anys de termini, el guanymitjà dels plans de borsa és d’un 7,03%, elméseleva­t entre els diversos tipus de plans que es comerciali­tzen, amb prop de 9.500 milions d’euros en actius sota gestió. Amb gairebé un 4% de rendibilit­at mitjana anual, els plans de borsa lideren també els guanys a 15 anys de termini.

La presència dels plans comerciali­tzats pels bancs és majoritàri­a quan es tracta de fons de perfil conservado­r, com és el cas dels garantits, tot i que quan es mesuren els guanys dels plans de renda variable, la presència de les entitats financeres és bastant més diversific­ada, ja que les companyies d’asseguranc­es i alguna gestora independen­t aconseguei­xen situar alguns dels seus plans entre les millors posicions per rendibilit­at.

Les turbulènci­es que han viscut els mercats els últims mesos han afavorit els fons garantits gràcies a l’atractiu dels guanys en alguns segments de la renda fixa. També els plans que inverteixe­n en els mercats de renda fixa a llarg termini han aconseguit bons guanys els últims mesos, amb un rendiment mitjà d’un 1,42%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain