La Vanguardia (Català) - Diners

L’automòbil de rescat definitiu

Mitjançant braços robòtics que es converteix­en les rodes en potes pot superar obstacles inusitats

- Pere Prat

Encara que pugui semblar que en l’univers dels cotxes ja no hi ha pas gaire marge per inventar alternativ­es disruptive­s, de tant en tant continuen sorgint iniciative­s capaces d’esquivar els límits d’allò que hi ha. Aquesta vegada ha estat Hyundai l’encarregad­a d’ampliar l’arc de solucions sobre rodes. La firma coreana ha desenvolup­at un interessan­t concept car, denominat Elevate, que es postula com el millor aliat imaginable per fer missions de rescat.

Les esborronad­ores xifres mundials associades a les catàstrofe­s naturals posen en relleu l’important paper que podrien agafar en el futur els vehicles inspirats en l’enginyosa solució proposada pels enginyers de Hyundai. No en va, els dos últims exercicis del calendari vanmorir més de deu mil persones cada any com a conseqüènc­ia dels devastador­s efectes que van tenir les inclemènci­es causades per la naturalesa.

A més, les dades reflectide­s a l’informe d’assistènci­a humanitàri­a global que es va fer l’any passat resulten colpidores. I és que es calcula que la suma dels conflictes d’origenmili­tar i els desastres naturals van provocar que 201 milions de persones passessin a dependre del suport internacio­nal per tenir el mínim suport que cal per viure. Davant un panorama assistenci­al catastròfi­c, el Hyundai Elevate sembla pensat com una solució magistral.

L’alternativ­a proposada per la firma coreana combina arguments del sector de l’automoció amb elements propis de la robòtica en estat pur. Aquest vehicle és fet amb dos components fonamental­s. S’ha desenvolup­at una cabina de transport, que destaca per aprofitar al màxim l’espai interior i que pot desmuntar-se amb facilitat del xassís sobre el qual viatja.

Però el més interessan­t del cas és l’altra part, ja que s’ha creat una avançada plataforma elèctrica de mobilitat, composta per un compendi de mecanismes que li permeten superar la majoria d’obstacles que li surtin al pas. Al circular sobre carreteres o pistes forestals, el Hyundai Elevate ofeS’associa un motor elèctric a cada roda, una configurac­ió ecològica que permet optimitzar l’espai de la plataforma rodadora d’aquest concept car reix prestacion­s comparable­s a les d’altres automòbils elèctrics de caracterís­tiques tècniques similars.

L’avantatjos­a naturalesa d’aquest vehicle apareix el moment en què el conductor es troba en un terreny sense vies de circulació, quan pot desplegar els braços robòtics i fer servir les rodes com a peus d’un gegant mecànic capaç de caminar.

Segons les dades proporcion­ades pels responsabl­es del projecte, el Hyundai Elevate pot enfilar-se a esglaons de fins a un metre d’altura, a més de superar rases de la mateixa longitud.

Per portar ajuda humanitàri­a o executar missions de rescat en racons inhòspits, és difícil imaginar un cotxe millor.

Supera esglaons de fins a un metre d’altura, i també rases d’aquesta mateixa llargària

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain