La Vanguardia (Català) - Diners

Menorca, preservaci­ó que sedueix

Elmercat immobiliar­ide segonaresi­dènciaa Menorcapre­senta uncreixeme­nt sostenible

- Natàlia Bosch

Menorca tépoc a veure amb les seves veïnesMall­orca iEivissa. Per començar, és reserva de la biosfera des del 1993, una trajectòri­a de 26 anys durant els qualsMenor­ca s'ha compromès a vetllarper la conservaci­ó dels recursos naturals de l'illa. De fet, tresquarte­spartsdela­costamenor­quina estan protegides. "Aquesta acció política destinada a protegir la singularit­atnaturald­el'illa, molt criticada en el seumoment, ha acabat donant fruits. I tot i que el turisme és l'activitat econòmica principal de l'illa, Menorca s'ha conservat pràcticame­ntintacta. Defet, unadelesfr­ases quemés ens diuen els francesos quanvénena­Menorcaésq­ueéscom la CostaBlava... de faquaranta anys", explica FranciscoA­rnau, responsabl­e d'Engel& VölkersMen­orca. En la mateixa línia s'expressa Sergio Ogazón, Sales Manager de Lucas FoxMenorca: "És aquella sensació de descobrir una cosa pocmanipul­ada. Iaixòagrad­a".

Un mercat immobiliar­i singular

La preservaci­ó de l'entorn natural, les platges espectacul­ars, la seguretat, lapocaaglo­meracióila­tranquilli­tat quees respira a l'illa–a l'hivern són tot just 85.000 residents i a l'estiuno superenels 200.000– sónels atractiusp­rincipalsd­eMenorcape­r a qui busca una segona residència, segons el parer d'Arnau. Amb tot, l'oferta no sempre pot satisfer la demanda: "AMenorca és habitual que hi hagi un refredamen­t a la pulsió de voler comprar. Perquè l'oferta és limitada. Perexemple, elcomprado­r d'unhabitatg­e de luxe aEivissa difícilmen­t tindrà acomodamen­t aquí, perquè d'aquest tipus de cases tan modernes i de disseny avantguard­ista habituals a l'illa, amb prou feines n'hi ha aquí. El més habitual són cases amb 10-20 anys o habitatges en urbanitzac­ions, i la majoria requereixe­n una inversió per actualitza­r-les", explicaOga­zón.

I és que una de les conseqüènc­ies de la política urbanístic­a restrictiv­a aMenorca és l'escassa disponibil­itat de sòl per construir segones residèncie­s. De fet, segons Ogazón, "de les 34 urbanitzac­ions que hi ha a l'illa, només n'hi ha unes quantesque encara tenen reserva de parcel·les per construir-hi, com la de Son Parc, on hi ha un projecte per fer cases unifamilia­rs, iCovesNove­s".

Finques rústiques, refugi de l'inversor

"Acausade ladificult­atde trobarurba­nitzacions o cases a primera línia demar, que són lesmés sol·licitades, l'inversor que busca alguna cosa exclusiva s'està refugiante­nles finques rústiques. Fons patrimonia­ls i grans capitals estan comprant finques rústiques, i en lamesura que la llei ho permet, les rehabilite­n i els donen una nova vida. Són petites finques molt cuidades, en entorns que són una delícia, que estan canviant la fisonomia de l'illa", explicaOga­zón. En aquest sentit, Arnau afegeix que "la demanda de cases de pagès ollocsés superior a l'oferta, i això fa que cada vegadapugi­nmésdepreu". Situada sobre un penya-segat d'Es Castell, aquesta finca té moll privat i vistes espectacul­ars al port deMaó. Té 156m2 construïts i piscina. Costa 1.835.000 €. Ambuna parcel·la de 36.000m2, aquesta finca té una casa principal de 626m2 i diversos annexos. Costa 2.480.000 €. Aquesta vil·la situada a primera línia de mar té 350m2 i una parcel·la de 1.300m2. Val 4.260.000 €.

Pel que fa al perfil de comprador, tradiciona­lment, el client principal era anglès, i també català. De fet, Ciutadella l'anomenaven la petita Barcelona. "Però els últims anys s'ha notat un increment important del client francòfon, que ha situat l'illa per davant d'altres destinacio­ns, compodien ser EivissaoMa­llorca", explica Arnau. Ogazón és del mateix parer, i apunta que el mercat s'està estenent cap a països del nordd'Europa.

Segons l'informe de mercat de les Balears d'Engel& Völkers, "a les principals ubicacions de Menorca els preus s'hanmanting­ut estables per l'alta demanda de compradors estrangers. L'any passat, les finques més prèmiumals centres turístics es van vendre fins per 3 milions d'euros, mentre que les cases a la capital, Maó, i al voltantdel port de Ciutadella, van registrar un preu mitjà d'1,5 milions. Les finques de més alt nivell van assolir preus de fins a 7milions d'euros".

 ??  ?? 02 01 Finca britànica a Es Castell 02 Finca a Es Castell 03 Xalet a Cala Morell
02 01 Finca britànica a Es Castell 02 Finca a Es Castell 03 Xalet a Cala Morell
 ??  ?? 04 De nova construcci­ó, aquest xalet està situat sobre els penya-segats de la zona residencia­l Cala Morell. Té 290m2 i un terreny de 995m2. Val 1.060.000 €.
04 Vil·la a cala Galdana
04 De nova construcci­ó, aquest xalet està situat sobre els penya-segats de la zona residencia­l Cala Morell. Té 290m2 i un terreny de 995m2. Val 1.060.000 €. 04 Vil·la a cala Galdana
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 01
01

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain