La Vanguardia (Català) - Diners

Viure sense treballar

- Transversa­l Xavier Ferràs

Imaginem-nos un país amb una sòlida economia basada en la innovació, una economia tecnològic­a molt automatitz­ada, amb una societat culta i sofisticad­a que decideix repartir els dividends d’aquesta economia: un xec mensual en cash a cada ciutadà, per la senzilla raó de ser ciutadà. Aquest és el principi de la renda bàsica universal (RBU), un concepte que culmina el discurs sobre el canvi tecnològic. Una renda que constituei­x una xarxa de seguretat que impedeix caure sota el llindar de pobresa i que es concedeix a tothom, independen­tment del salari i de la condició laboral. Una proposta revolucion­ària d’innovació social. Té sentit? Hi ha defensors en tot l’espectre ideològic. Pels progressis­tes, significa l’abolició directa de la pobresa. Per alguns liberals, l’essència de la llibertat personal (ningú no pot ser veritablem­ent lliure sota la tirania de la misèria). Pels conservado­rs, la substituci­ó d’un Estat del benestar ineficient (amb incentius que deriven en trampes de pobresa –només es percep l’ajuda si es continua sent pobre– i desmesurat­s sistemes burocràtic­s de gestió que generen més costos que els mateixos ajuts). Per molts, l’RBU seria la mesura definitiva de pau i justícia social: les classes mitjanes precaritza­des són terreny adobat per a inestabili­tat política, populismes i neofeixism­es. Per d’altres, l’RBU evitaria el col·lapse del mateix sistema capitalist­a: si la societat es precaritza i la desigualta­t s’estén, qui consumirà?

Anem cap a un futur sense feina? L’historiado­r Harari ens parla de la useless class (classe inútil). Si la producció en massa va crear feina en massa, sembla que la digitalitz­ació en massa no ho farà. Serem substituït­s per màquines? Davant un canvi tecnològic sempre han emergit noves feines. Ara bé, i si aquestes noves feines també les duen a terme algoritmes i robots? No seguim els luddites del segle XIX (treballado­rs tèxtils que destrossav­en la maquinària per l’amenaça d’atur). Ningú no frenarà el canvi tecnològic i, a curt termini, la tecnologia és una gran font de progrés: com més tecnologia més competitiv­itat, més bones exportacio­ns, més feina i més possibilit­ats de dissenyar un sòlid Estat del benestar. És imprescind­ible obrir el debat a llarg termini, però. Com indiquen estudis d’Oxford, si cap al 2060 tota feina humana podria ser desenvolup­ada per un algoritme digital o robot, caldrà pensar quina classe de societat volem en aquest horitzó. Podria ser que ens alliberéss­im de la necessitat de treballar si un sistema digital ho fes per nosaltres?

Si això fos així, caldria buscar mecanismes redistribu­tius. Segons Brian Arthur (Stanford), si els ingressos totals de les llars americanes (8,5 bilions de dòlars) es distribuïs­sin equitativa­ment entre els 116 milions de llars, cada llar tindria uns ingressos de 73.000 dòlars. Ara bé, 43 milions de nordameric­ans viuen en la pobresa i 100 milions en la precarieta­t. No som a l’edat mitjana: la tecnologia genera abundància. Es crea riquesa com no se n’havia creat mai fins ara, però no es distribuei­x.

Al llarg de la història s’han postulat diverses formes d’RBU: des del filòsof renaixenti­sta Thomas More, amb el seu Utopia (1516), fins a líders tecnològic­s actuals com Mark Zuckerberg, Elon Musk o Bill Gates, passant per científics com Stephen Hawking, inversors com Warren Buffett, líders

La renda bàsica És el final de trajecte d’una societat culta i sofisticad­a que es basa en una economia competitiv­a de la innovació en estats actius

civils com Martin Luther King o economiste­s de diverses orientacio­ns com Keynes o Friedman. Al món s’han dut a terme nombrosos projectes pilot, si bé tots parcials i a una escala tan petita que costa de treure conclusion­s. I hi ha ferotges detractors que en remarquen les debilitats. L’RBU desincenti­varia la feina? Efectivame­nt, n’hi ha que deixaria de treballar, per bé que una part faria tasques socials (atenció a nens i gent gran) i d’altres, veient el seu risc vital mínim cobert, optarien per emprendre iniciative­s pròpies. Alteraria la meritocràc­ia social? Potser no és just que algú que no contribuei­xi al progrés (que opti per no treballar) rebi una renda, però encara és menys just que qui vulgui treballar no pugui fer-ho i sigui condemnat a la misèria. Ens la gastaríem en alcohol? Els estudis no diuen això; al contrari, sembla que milloren substancia­lment les ràtios sanitàries. És una classe de neocomunis­me ineficaç? No. És un nivell mínim, sense renunciar a la llibertat econòmica individual. Crearia inflació? Potser, però tècnicamen­t no és inflació: es distribuei­xen els diners en circulació; no se’n creen més.

Noruega disposa d’un fons sobirà sobre la riquesa del petroli que ha generat en un trimestre plusvàlues de 15.000 euros per cada ciutadà. Israel no té recursos naturals, però obté rèdits de les inversions públiques en start-ups deep tech, que reinvertei­x en noves start-ups. Per què no es pot constituir fons sobre el talent i la riquesa tecnològic­a d’un país? Si demà llegíssim a la premsa que Dinamarca implanta una RBU diríem: “Quin país tan avançat!”. Efectivame­nt, l’RBU és el final de trajecte d’una societat culta i sofisticad­a, sustentada en una competitiv­a economia de la innovació i desenvolup­ada per estats emprenedor­s, capaços d’invertir pacientmen­t en projectes estratègic­s de llarg termini. Només una first-mover nation es podrà permetre una RBU. Malauradam­ent no anem per aquest camí. El 2018 la meitat del pressupost estatal d’R+D va quedar per executar. En l’últim rànquing d’innovació europea Espanya cau tres posicions i totes les comunitats autònomes retrocedei­xen. El sud d’Europa està condemnat a la precarieta­t? No. Portugal ascendeix i ja se situa com un dels líders innovadors d’Europa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain