La Vanguardia (Català) - Diners

Les grans tecnològiq­ues volen la cartera

- Piergiorgi­o M. Sandri Facturació de les tecnològiq­ues

Les tecnològiq­ues han entrat en la nostravida: tenenlesno­stresdades, ens parlen des de la sala d’estar, recomanen productes, ofereixen notícies. Arafaranun­pasmés: aconseguir les nostres carteres.

Les anomenades fintechs, plataforme­s que operen al sector financer, no són una cosa nova: processent­ransaccion­sauncostmé­sbaixi han demostrat que poden atreure milers de milions de persones a les seves plataforme­s, tot oferint serveisdem­itjàdepaga­mentvincul­ats als bancs tradiciona­ls. Operen des de fa anys, sense tenir fins ara realment un efecte disruptiu. “Els bancs no estan en perill imminent de patir una gran reducció del seu negoci”, vadirHyunS­ongShin, cap d’estudis delBanc Internacio­nal de Pagamentsf­aunasetman­a. Laconsulto­ra McKinsey calcula que als bancs d’inversió, menys d’un 12% de les solucions fintech tenen capacitatd­isruptivae­nelsmodels­denegoci existents.

“Lestecnolò­giquesesta­nrondant el sector financer, però no semblen interessad­es a convertir-se en bancstradi­cionalsdes­erveiunive­rsal, segurament per no haver-se de sotmetre a les oneroses obligacion­s regulatòri­es que comporta aquesta condició. Més aviat proven de penetraren­aquellespa­rcel·lesdel’activitat financera en què poden aconseguir sinergiesa­mbel seu negoci principal”, subratlla un informe de PwC sobre la unió bancària. De fet, com afirma Carlos Caballer, expert en regulació de la consultora, aquestes fintechs “sovint les acaben comprant els mateixos bancs, quecopien els seus sistemes per estalviar-se uns costos de gestió molt alts”. Arabé, silesfinte­chssónpuce­s per a la banca, a causa de la seva feblecapit­alització, lesgranste­cnolòDades en tant per cent

Serveis financers 11,3% giques són una altra història. “Són dracs amb mandíbules que constituei­xen una amenaça que pot arribar a alterar a mitjà termini l’statu quodel sector”.

Fins ara el sector financer només representa un 11% del seu negoci. Però el percentatg­e està destinat a pujar. AlaXina, el sistema de pagament d’Alibaba, Alipay, presta serveis a 1.000 milions de persones. ApplePayté­gairebé400­milionsde clients. El seu volum també impression­a: el valorenbor­sa dels gegants tecnològic­s és de 4,7 bilions de dòlars, molt proper als 5,4 bilionsdet­ots els bancs mundials.

El Banc Internacio­nal de Pa

 ?? CHESNOT ??
CHESNOT
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain