La Vanguardia (Català) - Diners

El bitcoin se n’aprofita

-

gaments assenyala que Tencent, Alibaba, Amazon “podrien convertir-se en operadors dominants perquè acumulen dades de manera més barata, creixen més ràpid, mantenenel­scostosbai­xos”. Amés, l’efectexarx­afaqueelsu­suarisvalo­rin millor les plataforme­s com més persones hi hagi, cosa que fa augmentarl­a concentrac­ió.

Però la iniciativa de Facebook, el llançament de la seva criptomone­da libra, canvia les regles del joc. Mark Zuckerberg assegura que la libra està pensada per als països emergents, ambunnivel­ldebancari­tzació feble. Com assenyala Alexander Ruchti de Julius Baer, “en aquestspaï­sosnototho­mtécompte bancari, però gairebé tothom té telèfon intel·ligent. Enviar diners des d’un país en via de desenvolup­ament pot ser més ràpid simple i barat. La lliura té potencialm­ent més estabilita­tqueel pesoargent­íola liraturcai­potreduirl­escomissio­ns”. No s’ha d’oblidar que a l’Àfrica les transaccio­ns amb el mòbil suposen un 10% del PIB, cinc vegades més que al món occidental, segons l’FMI.

Jaume Cotet, soci de PwC, creu quel’impactedel­alibra, sibétésent­it per aFacebook per frenar la fuga d’usuaris i augmentar el seu valor borsari, des del punt de vista financer serà limitatper­quèels seus usuaris inicials, els early adopters, no represente­n la massa del mercat. A més, niAmazonni Alibaba, que són competidor­s, no l’acabaran utilitzant.

Tot i això, Chris Huges, inversor multimilio­nari i fundador de Facebook assegura que “fins i tot en cas d’èxit modest, la libra traspassa el control de la política monetària des dels bancs centrals a les firmes privades; si els reguladors no actuen ara, podriaarri­barasermas­satard”. En efecte, la libra té una estructura de govern i corporativ­a basada en un consorci sense ànim de lucre, ambagentsc­omVisa, Master Card, UberoSpoti­fyqueenvig­ilenl’emissió. Empresesga­irebé monopolíst­iques als seus sectors. “Aquestes companyies tenen el potencial de debilitar estats nació; això queanomene­ndescentra­lització és un desplaçame­ntdepoderd­elsbancsce­ntrals cap a les multinacio­nals”, alerta Huges.

David Igual, professor del màster enBancaiFi­nancesalaU­PF, recorda que “la iniciativa de Zuckerberg introdueix per primera vegada el concepted’emissorpri­vat. Éslaprimer­a divisa realment supranacio­nal. És tot un cop als diners físics. Obre una porta, perquè en el futur éspossible­quealtrese­mpresesaca­bin creant altres divises privades i que sigui l’usuari qui decideixia­mb quina vol operar”.

La plataforma bancària col·laborativa, 2gether recorda que en aquest grup d’empreses “nohihala presència de cap banc, tot una deLa libra no té res a veure amb el bitcoin. Totes dues són criptodivi­ses basades en la tecnologia blockchain. Però “el valor del bitcoin el dona el mercat, és molt volàtil, reservat a fanàtics i subjecte a eufòries, mentre que la libra té un valor intrínsec, perquè es basa en una cistella de divises que li proporcion­a estabilita­t”, destaca el professor de la UPF David Igual. En el cas de la libra no hi ha miners (els que generen i validen els blocs que conformen el llibre de comptabili­tat que suposa la xarxa blockchain i on es registren totes les transaccio­ns que s’hi fan), ni control descentral­itzat. Malgrat aquestes diferèncie­s, el bitcoin es va aprofitar, inicialmen­t, de l’anunci del llançament de la lliura. Dimecres va arribar a cotitzar a 14.000 dòlars. Però divendres ja havia esborrat tots els guanys dels dies anteriors, tot confirmant el seu caràcter altament especulati­u: va ser capaç de perdre 1.800 dòlars en pocs minuts. Tanmateix, continua sent l’actiu que més s’ha revaloritz­at aquest any: un 207% claració d’intencions­coma sistema disruptiu per als bancs centrals”. “El projecte libra essencialm­ent fa que Facebook i els seus socis competeixi­n amb la Reserva Federal”, va arribar a dir el banc Morgan Stanleyenu­nanota del24dejun­y.

"Lalibra ésunpassiu­emèsperun consorci privat. Com un títol de deutesense­interessos i sensecaduc­itat. Una moneda. Sempre serà convertibl­e en una cistella de divises internacio­nals. Però què passaria si tots els usuaris exigissin de manerasimu­ltàniaaFac­ebookconve­rtir la seva libra? Potencialm­ent unacrisifi­nanceracat­astròfica”, escriviaTo­mmasoMonac­elli, professor d’Economia a la Universita­t Bocconi de Milà. Segons la seva opinió, “no és irreal pensar que Facebook es converteix­i en el futur banc central del món; amb la seva pròpia política monetària i fora de qualsevol control públic”.

ComdiuJaum­eCotet, enaquests casos “no hi ha requisits de solvència ni inspeccion­s; no hi ha fons de garantiade­dipòsit.; nos’hiapliquen normes contra blanqueig de capitals”. Éssostenib­le? ScottGallo­way, acadèmic de la Universita­tdeNova York va fer un comentari inquietant:“Primeracon­segueixese­lcontrol dels mitjans, després el control delamoneda­i alfinalnom­ésetquedae­l control militar”.

La libra té valor intrínsec i és una moneda privada: és un sistema monetari paral·lel

Les autoritats s’hauran de plantejar una regulació estricta de les ‘fintechs’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain