La Vanguardia (Català) - Diners

L’empresa ja controla el son del treballado­r

Blackrock dona un anell intel·ligent als seus gestors de fons per examinar la seva salut i reduir l’estrès

- Blanca Gispert

Els incòmodes capítols de la sèrie Black mirror no plantegen situacions tan allunyades de la realitat. Aquesta setmana, un reportatge de l’agència Reuters va revelar que l’empresa Blackrock, la gestora de fons més gran del món, ha començat a oferir un anell intel·ligent als treballado­rs per controlar els hàbits de son, la freqüència cardíaca i altres indicadors fisiològic­s. L’objectiu és reduir l’estrès i millorar el benestar. Blackrock es preocupa de la seva salut, però també del seu rendiment a la feina. Com més bé dormin els seus gestors, més bones decisions prendran. L’aposta no és fútil.

En el sector dels fons d’inversió un lleuger avantatge es pot traduir en un rendiment de milions de dòlars. Blackrock gestiona uns 6,5 bilions de dòlars, aproximada­ment sis vegades el PIB d’Espanya, i encara que la gestió passiva o automàtica adquireixi cada vegada més pes a l’hora de gestionar les inversions, el seu lideratge depèn en bona part del rendiment dels treballado­rs perquè són els que prenen les decisions més arriscades.

Segons fonts consultade­s per Reuters, Blackrock va introduir l’anell al gener de manera experiment­al. Ara el fan servir una desena de treballado­rs. El porten voluntària­ment i se’l poden treure en qualsevol moment. “Acceptant l’experiment, els empleats consenten compartir les dades fisiològiq­ues amb l’equip de finances conducL’anell intel·ligent envia dades a una aplicació del telèfon, que les analitza

tuals de Blackrock. Aquesta informació, però, també es pot difondre d’una manera més àmplia, col·lectivamen­t o anònimamen­t”, assegura una font consultada. Si el funcioname­nt de l’anell té èxit, l’empresa el podria estendre a gran escala, afegeixen.

L’anell que fa servir Blackrock és tan sols la punta de l’iceberg dels avenços i perills que poden aportar les noves tecnologie­s en l’entorn de feina, i van molt més enllà de les càmeres de vigilància de tota la vida.

Els experts diuen que de moment Europa no és la Xina, on les tecnologie­s de reconeixem­ent facial estan envaint gairebé totes les facetes de la vida quotidiana. “El nou reglament europeu de protecció de dades és molt avançat i garanteix una bona protecció de la intimitat del treballado­r. Exigeix a les empreses que l’obtenció de dades personals del treballado­r sigui consentida, proporcion­ada i per a una finalitat obligatòri­a o bé legítima”, diu l’advocat Álvaro Ramos, director de noves tecnologie­s i delegat de protecció de dades a Clarke, Modet & C. En el cas de Blackrock, Ramos considera que la companyia compleix amb la normativa perquè ha obtingut el consentime­nt dels treballado­rs i la sevamesura respon a la millora de la productivi­tat dels treballado­rs. Tot i això, apunta que l’ús de la informació podria ser excessiu. “Qui assegura que les dades fisiològiq­ues d’un treballado­r que pateix d’estrès no poden servir com a causa d’acomiadame­nt o si més no de discrimina­ció laboral?”. A més, diu, el consentime­nt en una relació laboral no és mai lliure. El treballado­r està en una posició d’inferiorit­at respecte a l’empresari, de manera que es podria veure coaccionat a utilitzar aquesta tecnologia per por de l’acomiadame­nt.

Anna Ginès, professora de Dret Laboral d’Esade, considera que el risc està en el fet que l’empresa, sota el consentime­nt del treballado­r, ho aprofiti per utilitzar tecnologie­s que recullen dades innecessàr­ies i desproporc­ionades. En aquest sentit, apunta que els tribunals hauran de delimitar els conceptes de necessitat i proporcion­alitat per garantir la protecció de la intimitat del treballado­r. La normativa és molt nova, de manera que la justícia té feina per fer.

Oura Ring La marca finlandesa ven els anells a un preu mitjà de 300 euros

Amb les noves tecnologie­s les empreses obtenen cada vegada dades més sensibles

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain