La Vanguardia (Català) - Diners

El veto xinès no afecta el sector paperer

La indústria presumeix de la seva capacitat de reciclatge, amb gairebé 5 milions de tones reciclades l’any 2018

- Lorena Farràs Pérez

L’1 de gener del 2018, la Xina va tancar les fronteres a les escombrari­es estrangere­s. Les Filipines, Malàisia i el Vietnam es van afegir al carro més tard. Àsia ha deixat de ser l’abocador del primer món, cosa que ha suposat un veritable problema per a molts països, incloent-hi Espanya. Però la mesura no ha afectat tots els països ni a tots els sectors de la mateixa manera.

“Mentre que les plantes de reciclatge dels Estats Units han de pagar per desfer-se del paper usat, les fàbriques papereres espanyoles han d’importar paper per reciclar”, explica David Barrio, director de l’àrea de reciclatge de l’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (Aspapel). “Som el tercer país més reciclador en volum de paper a la Unió Europea, superats només per Alemanya i França”, afegeix Barrio.

Les fàbriques papereres espanyoles van reciclar 4.893.600 tones de paper usat el 2018, segons dades d’Aspapel. Un 27% del material reciclat procedia de “França i Portugal, perquè com que és un producte molt barat no surt a compte transporta­r-lo des de zones més llunyanes”, assenyala l’expert.

La indústria paperera espanyola presumeix de la seva gran capacitat reciclador­a, que “garanteix el reciclatge a Espanya de tot el paper i cartró recollit selectivam­ent i que compleixi amb els estàndards europeus de qualitat”. Això no significa que la decisió del gegant asiàtic no hagi afectat el sector. La Xina continua acceptant paper i cartró per reciclar, però només admet el de millor qualitat, així que el repte ara és la qualitat del material recollit.

Les moltes vides del paper

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain