La Vanguardia (Català) - Diners

Oportunita­t per a l’euro

-

Acostant-se al final del seu mandat, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no va deixar passar l’oportunita­t per recordar el moment crucial en què es troben Europa i lamoneda única. Amb el fòrum de bancs centrals i Sintra com amarc, el seu discurs es va centrar en les dificultat­s que l’actual administra­ció dels Estats Units infligeixi­n a les empreses europees i les similituds dels temps actuals amb els primers anys setanta, amb la fi del patró or.

Unes dècades abans, els acords de BrettonWoo­ds ja van dissenyar un sistema monetari internacio­nal, tot adoptant el patró or com a element estabilitz­ador del dòlar, moneda que es convertia llavors en la divisa internacio­nal de referència. El sistema va funcionar com un rellotge fins al 1971, quan el deterioram­ent de la conjuntura econòmica als EUA, derivat de les despeses de la guerra del Vietnam, unit a l’exigència de britànics i francesos de convertir els seus dòlars depreciats en or, van forçar el president Richard Nixon a abandonar aquest patró.

Arribava així el torn d’Europa. La formidable volatilita­t creada al voltant dels tipus de canvi va facilitar el naixement del Sistema Monetari Europeu. La creació del Mecanisme de Tipus de Canvi pel qual els països de la Comunitat Europea fixaven els seus tipus de canvi permetia una determinad­a fluctuació amb les altres divises i durà fins a l’any 1992, quan es força l’abandoname­nt de la lira italiana i la lliura esterlina. La paradoxa de la seva caiguda va ser la perspectiv­a de més integració­monetària i de capitals a què s’encaminava Europa. Així, una dècada després arribava a les nostres mans l’euro, que culminava l’etapa de més integració i superava la seva primera prova de foc amb l’aparició de la gran crisi financera.

Els reptes dels temps actuals per a Europa, augmentats pel fet d’estar en part instigats per un aliat com els Estats Units, impulsen la Comissió a continuar treballant en els plans demillora del rol internacio­nal de l’euro –tot just supera un 20% del total de les reserves en divisa estrangera en mans dels bancs centrals–. La Comissió aposta així per una creixent presència de la moneda única que, a escala global, millori la solidesa del sistema financer internacio­nal, mentre que a escala comunitàri­a enforteixi la protecció de ciutadans i empreses i faciliti l’expansió de l’agenda comercial comunitàri­a. Més convergènc­ia i coordinaci­ó de les polítiques econòmique­s dels països membres, ajudades per adequades polítiques estructura­ls i de cohesió, són claus per avançar en la Unió Bancària i de Mercats de Capitals, fites que sens dubte ajudarien a reforçar la importànci­a de l’euro en la seva pugna amb el dòlar.

Disquisici­ons del futur més llunyà a banda, pot interessar als lectors saber que a curt termini la nostra aposta per l’euro s’incrementa a la vista del recent canvi de tendència de la Reserva Federal, que redueix l’atractiu del diferencia­l de tipus del dòlar davant altres divisesmun­dials. No fa gaire, nivells d’1,11 euro per dòlar van servir per donar suport a l’euro, que va rebre interès comprador. De cara a finals d’any apostem per un encreuamen­t eurodòlar en el rang 1,15–1,20 euros per dòlar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain