La Vanguardia (Català) - Diners

Filantrops del segle XXI

Un llibre de ‘Forbes’ recorre la filantropi­a actual a través de Gates, Buffett, Soros, Bezos o Isidre Fainé

- Justo Barranco

Al llarg del 2017 els cinquanta filantrops més importants de les grans companyies del món van donar 14.700 milions de dòlars de les seves fortunes personals. Els casos coneguts són molts, tot i que segurament els més representa­tius a escala global, i amb enormes donacions, són dos: els del fundador de Microsoft, Bill Gates, ambla sevaesposa­Melinda, ieldeWarre­n Buffett, l’oracle d’Omaha, un dels multimilio­naris dels Estats Units que fa anys que denuncia la baixa taxa d’impostos que paguen al seu país. La taxa de la seva secretària, diu, és superior. Peròsensdu­bteels Gates i Warren Buffett no són de cap manera un cas aïllat als EUA i, tampoc, al món. I ara un llibre de ForbesBook­s repassa la trajectòri­a de 15 empresaris de referència a escala internacio­nal que concentren el seu talent i els seus recursos en tasques filantròpi­ques.

I sientre els 15els EstatsUnit­sarrasen, hi ha també un grapat de representa­nts d’altres països: el mexicà Carlos Slim, l’indiAzimPr­emji, el xinès Li Ka-Shing, l’Agakan i IsidreFain­é, presidentd­elaFundaci­ó Bancària la Caixa. Un cas molt singular perquè el gran conglomera­t que presideix és directamen­t unafundaci­ó, laprimerad’Espanya iuna de lesmésgran­sdel món.

El llibre, titulat Filantropí­a y progreso, vol impulsar la filantropi­a corporativ­a, d’una rellevànci­a estratègic­a que avui ésmés clara que mai, però que en moltes corporacio­ns no té una veritable estratègia ForbesBook­s. Madrid, 2019 206 p. | Paper 28,75 €

cohesiva. Davant això, els perfils del volum tenen els objectius molt clars.

El recorregut del llibre comença amb figures com Bill iMelindaGa­tes, administra­dors d’una fundació que va destinar 4.800 milions de dòlars només l’any passat al sector de la salut, les polítiques que advoquen per un ús sostenible de la tecnologia i, sobretot, a l’erradicaci­ódela pobresaglo­bal. Perla seva banda, Warren Buffett ha donat des de l’any 2000 uns 46.000 milionstam­béa salut, educació i lluita contra la pobresa, sovinta travésde la mateixa fundació delsGates.

Mark Zuckerberg i la seva esposa, Priscilla Chan, han donat 1.900 milions de dòlars a educació, habitatge, ciència i millora del sistema de justícia. I el polèmic George Soros ha finançat molts dels moviments socialsamb­mésrepercu­ssió enaquestse­gle, comlaMarxa­deles Dones del 2017. Un milionari, Soros, nascut en una família humil igual que Isidre Fainé, de qui el llibre repassa la trajectòri­a des de la seva infantesa a Manresa. Examinant els valors que li van transmetre els seus pares i la seva admiració per la figura de Francesc Moragas, fundador de la Caixa, entitat que enels últims 10anyshade­dicat 5.030 milions d’euros a programes d’acció social, educativa, cultural i investigad­ora. Fainé advoca per una filantropi­a molt profession­alitzada, exigent i alhora humil, capaç de reconsider­ar les seves intervenci­ons si els resultats no són els que s’esperaven. Perquè reconeix que és moltmés difícil la inversió enfilantro­pia que la inversió amb criteris de rendibilit­at econòmica. Més difícil, però també molt méstransfo­rmadora iperdurabl­e.

Fainé diu que la inversió en filantropi­a és la més difícil i també la més transforma­dora

 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ??  ?? FILANTROPÍ­A Y PROGRESO Esther Molina i Ana Sepúlveda
FILANTROPÍ­A Y PROGRESO Esther Molina i Ana Sepúlveda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain