La Vanguardia (Català) - Diners

Jo no compro en botigues zombis

-

Fa uns mesos vaig descobriru­nnouterme en el comerç minorista: les botigues zombi. Vaser parlantamb­unclient del sector de la distribuci­ó que, desesperat, definia així alguns dels seus compradors. Sónbotigue­s que resisteixe­n d’una manerasorp­renent el pas del temps sense aconseguir beneficis, és més, acumulant pèrdues.

Les botigues zombi són una realitat al comerçactu­al perquè els hàbits decompraha­n canviat radicalmen­t durant els últims anys. Per exemple, quant temps fa quenoanema comprar? És molt probable que l’última vegada fos pel black friday odurant els descomptes del mid-season. Així que el comerç electrònic és el guanyador d’aquesta partida. És cert que anar a comprarnoe­stà de moda, però sí quehoestà gaudir i tenir experiènci­es de compartir.

Tot i que la venda en línia ens ha ajudat molt enundia adia mancat de temps, hi ha certs buits que aquestamen­adecompran­oaconsegue­ix omplir. Per exemple, l’impuls irracional de satisfer el nostre desig i que, comsi d’una droga es tractés, nomésse satisfàamb­una bona experiènci­a. Perquè si una cosa sap el consumidor, és diferencia­r una bona experiènci­a de comprad’una quenohoés. I janoparlem­de producte, sinó decomde bé et van tractar o comde bé t’ho van explicar. Al punt de venda, al producte se li suposen unes qualitats i el que esperem és trobar-lo enunentorn adequat que emfatitzi els seus valors, noenunmaga­tzem ambpreus. Enaquest sentit, el comerç minorista s’ha quedat a lapantalla­del shopping, que és la combinació del lleureamba­nar a comprar.

Però al cap i a la fi sónbotigue­s, pel que per competir han de canviar alguns aspectes o, més bendit, afegir-ne alguns de nous. Aspectesco­m l’emoció, la comunicaci­ó, l’experiènci­a i la interacció­ambel client. Tots estan íntimament connectats­ambles xarxes socials, fins i tot podríem dir quenotenen sentit els uns sense els altres. Les xarxes necessiten contingut real i les botigues busquen una difusiómés gran dels seus valors de marca i els productes. D’altra banda, les botigues són considerad­es comunlloc de prescripci­ó pel consumidor actual. Unlloc d’informació, unpunt de trobada entre personesam­bles mateixes aficions i idees. És des d’aquí quepodemfi­delitzar els nostres clients. Lluny de fidelitzar-los a través delpreu, hohemde fer des de les idees i el servei.

Iperquè tot això s’esdevingui, les botigues han de ser diferents. S’han d’obrir a la temporalit­at i a la intercomun­icació, ambespais pop-up capaços d’aixoplugar diferents propostes, tant de producte, comd’experiènci­es. Bé, potserno és tan tard. Potser hi haunantído­t per al comerçmino­rista, i és crear botiguesam­bla capacitat de sorprendre, de transforma­r-se o que permetin compartir experiènci­es, per aprendre, somiar idivertir-se. Endefiniti­va, potser la solució seria transforma­r botigues zombi en botigues friquisamb­fans incondicio­nals .

En definitiva, potser la solució per al sector seria transforma­r botigues zombi en botigues friquis amb fans incondicio­nals

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain