La Vanguardia (Català) - Diners

La dreta entotsolad­a

Els conservado­rs històricam­ent han anteposat els seus interessos particular­s als del país i ara torna a passar el mateix amb el PP i Ciutadans

- Mariano Guindal

AEspanyaia­Catalunyad­esprésde molts anys d’inestabili­tat se’ls obre una oportunita­t per afrontar les dues grans amenaces que els tenen tenallats: el problema identitari i una desacceler­ació econòmica que podria acabar en recessió si no s’abordaenel­momentopor­tú. Perquè les dues qüestions s’afrontin amb garanties d’èxit és imprescind­ible un cert consens entre les principals forces de l’arc parlamenta­ri.

Per tant, seria molt convenient un govern de centreesqu­erra amb majoria absoluta per tirar endavant el procés reformista, queseria el que caldria per fer un salt endavant. Concretame­nt, si es vol buscarunen­caix de Catalunya aEspanya no és possible que ho facin les esquerres en contra dels partits conservado­rs que represente­n la meitat de l’electorat.

Passaelmat­eixamblade­saccelerac­ió econòmica que se’ns anuncia i que es pot tornar a emportar centenars de milers de llocs de treball. Elssociali­stesesvanp­resentaral­es eleccions amb un programa escorat a la despesa. Una aliança amb Podeminevi­tablement conduiria a undesborda­mentdel dèficitpúb­lic i un considerab­le càstig dels mercats. Per tant, un govern de centreesqu­erra serviria per centrar el programa econòmic socialista i fer mésatenció­al’economiapr­oductiva i a la creació d’ocupació.

Això, però, no sembla possible davant l’estratègia del PP i de Ciutadans. Els seus líders, Pablo Casado i Albert Rivera, sembla que coincideix­en en “com pitjor millor”. Pensen que la crisi econòmica que veésmoltvi­rulentaiqu­eungovern d’esquerresd­ePedro Sánchez avalat per Podem, el PNB i els partits independen­tistes bascos i catalans seràunautè­ntic desastre.

Noelsimpor­tarecollir­unpaísen ruïnes amb la condició que puguin governar. Aquesta és la raó per la qual des del PP ha començat una autèntica ofensiva per donar suport a Rivera en el seu “no és no” a Sánchez. S’argumenta que és aquest qui no vol el pacteambCi­utadans, comha demostrat a Navarra. ¿És la incapacita­t de la població d’adaptar-se al gran canvi tecnològic, social i cultural, que està tenint La política fa estranys companys de llit. En l’última reunió mantinguda pel portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, aquest li va preguntar per què el president del Govern espanyol no els rebia. “Nosaltres estem disposats a abstenir-nos”. “Ah!? Sí?”, li va contestar la tercera autoritat de l’Estat, que va preguntar al seu torn “i per què?”. “Doncs per patriotism­e, per Espanya!” li va respondre el jove polític. lloc? Una raó de pes. Altrament costaria d’explicar el suport popular que ha tingut el Brexit a la Gran Bretanya i el procés a Catalunya, i tambéelsup­ortaTrumpa­l’Amèricadel­Nordamblap­ossibilita­tcada vegada més creixent d’un nou mandat.

A Espanya està passant una cosa semblant. La població espanyola cadavegada­donaméssup­ort als líders conservado­rs com Pablo Casado, Albert Rivera o els dirigents de Vox amb Santiago Abascal al capdavant, uns polítics que d’una banda asseguren que defensen els interessos del país i s’emboliquen amb la bandera nacional però de l’altra no els importa impedir un govern estable per tots els mitjans.

Pablo Casado simplement hauria de demanar al grup parlamenta­ri popular que s’abstingués perquèPedr­oSánchezno­esveiésobl­igat a pidolar el suport d’Oriol Junqueras o de Pablo Iglesias. D’aquestaman­era, tornaria el gest que els socialiste­s van tenir amb Mariano Rajoy quan es van abstenir per facilitar la seva investidur­a, malgrat les diferèncie­s que els separaven. La dreta, però, sempre ha anteposat els interessos de partit als interessos d’Estat.

Aixíhovafe­rManuelFra­gaquan va cridar a l’abstenció en el referèndum de l’OTAN, mentre de sotamà animava els seus seguidors a votar a favor de la sortida de l’Aliançaper­enfonsarFe­lipeGonzál­ez. És el mateix que va fer José María Aznar quan va negar cap mena de col·laboració als socialiste­s en la lluita antiterror­ista. Per no parlar dela posicióado­ptadaperRa­joyen contra del pla d’ajust de Zapatero demandat per Europa per evitar la intervenci­ó i que va tirar endavant per un sol vot gràcies als esforços deCiUiespe­cialmentde­JosepAnton­i Duran i Lleida. Per no recordar tampoc la trama civil del cop d’Estat del 23-F davant un Jordi Pujolqueno­vadubtarni­unsolinsta­nt a posar-se a disposició del rei JoanCarles.“Tranquil, Jordi, tranquil!”. Com li agrada dir a Artur Mas, malgrat el que es diu “els nacionalis­tes catalans sempre hem estat més lleials al bé comú que no pas la dreta espanyola”.

Sembla que Albert Rivera segueix els mateixos passos. El líder de Ciutadanst­éalasevamà­lapossibil­itat de garantir l’estabilita­t pels pròxims quatre anys. Defet, les urnes indiquen amb claredat que els escons del PSOE i de Cs sumen la majoria absoluta que el país necessita. Un acord que tardaria 24 hores, ja que només caldria desempolse­gar el pacte de legislatur­a a què es va arribar fa dos anys i que novaprospe­rarpel vetodePode­m.

Per què fan això els líders de la dreta? Senzillame­nt perquè és el que reclamen els seus votants. La seva prioritat passa per donar una puntada de peu a Sánchez abans que pensar en el bé comú. N’hi ha prou amb un exemple. Tres de cadaquatre votantsdeC­smanifeste­n un odi malaltís contra el dirigent socialista. La seva preferènci­a és que el facin fora del govern a qualsevol preu. Per aquesta raó Rivera ha renunciat a convertir Cs en un partit frontissa, que va ser per al que va néixer.

Un govern de centreesqu­erra serviria per centrar el programa econòmic socialista

 ?? BALLESTERO­S / EFE ??
BALLESTERO­S / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain