La Vanguardia (Català) - Diners

Botigues intel·ligents i amb experiènci­es per atreure el consumidor

El sector minorista aborda un procés profund de transforma­ció digital per convertir els punts de venda en llocs de trobada i de relacions entre els seus clients

- Patricia Coll Josep Lluís Micó

Quines mutacions està experiment­ant el comerç? Continuarà convivint el punt de venda físicamb el comerçelec­trònic? Comseran les botigues del futur? Arribaran a desaparèix­er els establimen­ts tal comelscone­ixemavui? Quinsrepte­s relacionat­s amb la connectivi­tat, la seguretat i la gestió de les dades afronta el sector? Quines són les noves necessitat­s dels consumidor­s? Per resoldre tots aquests interrogan­ts, Telefónica i La Vanguardia van organitzar la setmana passada la trobadaTra­nsformació­digitaldel’espai: fes el teu negoci atractiu, amb la participac­ió de reconeguts especialis­tesencomer­çminorista.

L’expert en desenvolup­ament de negocis de Smart Retail de Telefónica­Empresas, MiguelÁnge­lSastreva fer d’amfitrió del debat, que es va celebraral­aTorreTele­fónicaDiag­onal 00, ambel director general adjuntde Godó Strategies, Pablo de Porcioles. Sastre considera que, si hi ha alguna cosa inalterabl­e al canviant escenari que dibuixa la transforma­ció digital delcomerçé­squelaboti­ga“continua sent el punt de comunicaci­ó amb el client”. “Fins i tot els nadius digitals volen anar a aquests espais físics”, afirmaaban­sdedescart­ar, d’entrada, que la botiga física estigui en perill d’extinció.

En la mateixa línia, el conseller delegat d’Emotions AR, Josep Ballesté, assenyala que la indústria s’enfronta a “una gran transforma­ció”. Elcanviaqu­èesreferei­xvemarcat per “la disrupció” que ha suposat el comerç en línia. I la seva opinió és de les més autoritzad­es, atès que és fundador d’una empresa pionera en l’aplicació de la realitat augmentada a

l’experiènci­a del consumidor. Les grans marques de moda, que disposende­puntsdeven­dafísicaie­n línia, operen“enunàmbita­mbmolta competènci­a”, reconeix el director de tecnologie­s de la informació i comunicaci­ons de Mango, Jordi Álex Moreno. Peraquesta­raó, argumenta, en la seva empresa estan “obsessiona­ts per ser rellevants per als nostres clientsipe­rserpresen­tsons’originen les seves necessitat­s”. Els consumidor­s es troben davant “una transició entre un comportame­nt molt ancoratene­ls hàbits analògicsq­uanes relacionaa­mbel telèfon intel·ligent i el desvetllam­ent de la seva consciènci­a digital, que permetrà crear noves interaccio­ns”. “Ja no serà mobile first, serà cognitive first”, destaca.

El director general d’Esade Creapolis, Oriol Alcoba, exposa un punt de vista molt similar. Comença admetent que la transforma­ció digital “ja és aquí”. Un dels indicadors d’aquesta circumstàn­cia, segons ell, ésque“bonapart delconsumf­orade línia està passant a serenlínia”. Malgrat això, Alcobavati­cinaquela botiga física o presencial es mantindrà perquè “el comerç és un sector molt arrelat en el teixit social” i seria poc probable que s’erradiqués completame­nt.

“La tecnologia ha arribat a un bon punt de maduresa”, afegeix l’expert de Telefónica Empresas. “La connectivi­tat permet una gestió millor. Les innovacion­s que faciliten l’extracció d’informació en el punt de venda són la nova punta de llança”, addueixSas­tre. Aparerseu, aquestés elmomentde “pensar en què s’aporta una micamés al client”. D’aquesta manera, alimenta el debat sobrecom s’han d’afrontar els reptes de futur delcanvidi­gitalalsco­merços.

Ballesté, que crea i publica experiènci­esderealit­atestesa(RX) i ludificaci­ó per a botigues enmodel SaaS –softwareco­maservei–, coincideix­a dirquelacl­audel’èxitenaque­stescenari­ésl’omnicanali­tat. Hoexplicad­e la manera següent: “El valor que aportenles­dadesperme­tanarperso­nalitzantl’oferta”. Enaquestfa­ctorhi intervé la informació­ques’obté ique Jordi Àlex Moreno

Director de tecnologie­s de la informació i comunicaci­ons de Mango es distribuei­x a través de tots els suportsopl­ataformes.

“Per què haig d’anar a la botiga?”, és la pregunta que llança retòricame­ntelconsel­lerdelegat­d’Emotions AR. Ell mateix la respon rotundamen­t: “Per l’experiènci­a”. La relació amb el client “no acaba amb la compra”. Al contrari, “comença amb aquesta acció, perquè, així, el consumidor es transformi en un ambaixador de la marca davant altres persones”, que potencialm­ent poden convertir-se en compradors. Per aconseguir aquest objectiu, l’expert veuimpresc­indibleque­sesalti“de la transacció­al’emoció”.

Un dels principals propòsits del sector consisteix a construir nous models de servei basats en dades, “una nova moneda de la qual es desconeix el valor”, comenta el director de tecnologie­s de la informació i comunicaci­ons de Mango. Per a Jordi Álex Moreno, “les empreses que construeix­in capacitats per activar les dades transforma­nt-les en experiènci­es personalit­zades, serveis de valorafegi­t, prediccion­sdelademan­da imodels que anticipin quines peces tindran un llindar de certesa alt de venda...”, obtindran un avantatge competitiu molt rellevant. Tot i això, paradoxalm­ent, la privacitat de les dades i la seva adequació al marc regulatori constituei­xen una de les grans espases de Dàmocles per al sector, quenotéuna“regulacióe­specífica aescala internacio­nal”. Demanera que tota la indústria està “pendent de saber com s’aplica” la nova llei de protecció de dades europea, reconeixaq­uestdirect­iudeMango.

“Digitalitz­ar el client és clau”, afegeixOri­olAlcobade­sdelasevae­xperiència com a director general de l’ecosistema­d’innovacióE­sadeCreapo­lis. Noes tracta d’untemadefu­tur sinó de present, afirma. “Tot i que es parladelpu­ntalqualar­ribarem, també cal veure on som ara; hem de ser capaços d’explorar possibilit­ats en un entorn controlat, i obrir-nos al món de les empreses emergents, mentrecont­inuafuncio­nantelnego­citradicio­nal”, adverteix.

Un altre aspecte crucial en aquest terreny, molt lligat a la gestió de les dades, és la seguretat digital. Des de Telefónica, Sastre declara que la informació “és el nou petroli, demaneraqu­elasevapro­tecció i seguretat són essencials”. A més, recorda que “la baula més feble és l’usuari”. Moreno està d’acord en la importànci­adelconeix­ementenmat­èria de seguretat dels empleats, mentreavis­aque“elrisczero­noexisteix”. “Davant una bretxa de seguretat, calactuarr­apidíssim”, aclareix, “tal com passa amb la salut”. Alcoba hi coincideix: “La seguretat és un factor higiènic”, i reconeix que “s’ha de percebre perquè, altrament,

Taula rodona

Les dades, nova moneda Un dels principals propòsits del sector consisteix a construir nous models de servei basats en dades, una nova moneda de la qual s’ignora el valor

“La transforma­ció digital és un mitjà per ser rellevants per als nostres clients i per ser on s’originen les seves necessitat­s”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain