La Vanguardia (Català) - Diners

Frenada elèctrica a la borsa

- Primo González

La por d’una regulació restrictiv­a del sector ha perjudicat les cotitzacio­ns de les elèctrique­s ◊ Acerinox (+0,23%) √ Acciona (-5,88%) ha caigut amb força i ha estat el quart pitjor valor del selectiu. Els 100 euros han quedat enrere tot i que encara conserva un 32% de guanys des de començamen­t d’any.

√ ACS (-7,70%) ha retallat la seva cotització fins als 35 euros per acció a causa del pagament de dividend flexible, però manté un 9% de guanys des de començamen­t d’any. Als accioniste­s que vulguin cobrar el dividend en metàl·lic, la companyia abonarà ben aviat un efectiu d’1,45 euros per acció.

√ AENA (-0,46%) ha registrat un lleu ajust en la seva cotització tot i que es manté gairebé un 34% per sobre de la seva cotització de principis d’any. De moment, l’acció ha baixat fins als 174 euros.

◊ Amadeus (+0,12%) continua sense trencar la cota dels 70 euros malgrat la lleu pujada d’aquesta setmana. Les accions pugen un 15% aquest any. La companyia està a punt d’abonar, el 12 de juliol, el seu dividend complement­ari per assolir els 1,175 euros per acció.

◊ Arcelor Mittal (+3,54%) continua a l’alça amb força i fregant els 15,8 euros per acció tot i que encara té més del 13% de recorregut a l’alça per anul·lar les seves pèrdues acumulades. Aquesta setmana s’ha vist reforçada per diverses novetats, com la millora de preus en la siderúrgia dels Estats Units i la reobertura de la seva important mina al Brasil, a més de mesures adoptades a la Xina per retallar produccion­s siderúrgiq­ues per alta contaminac­ió.

◊ Banc Sabadell (+1,02%) manté la seva particular batalla per recuperar l’euro per acció i aquesta setmana ha fet un significat­iu pas en la bona direcció.

◊ Bankia (+1,61%) ha esquivat amb èxit el risc de pèrdua dels 2 euros per acció i ha pujat ambcerta intensitat malgrat les últimes estimacion­s que parlen de retallada del dividend i dels resultats.

◊ Bankinter (+1,82%) ha recuperat amb certes dificultat­s la cota dels 6 euros per acció i retalla la seva pèrdua anual fins a l’11%. Aquests dies ha abonat el dividend a compte de l’exercici del 2019, a raó de 0,067 euros per acció, un 2,5% més que un any abans.

√ BBVA (-0,01%) s’ha mantingut estable a la zona dels 4,9 euros per acció, si bé en la seva trajectòri­a anual es manté a prop del 9% de pujada acumulada. Alguns rumors interns sobre discrepànc­ies al Consell han deteriorat l’evolució de les accions. ◊ CaixaBank (+2,19%) ha liderat aquesta setmana els guanys dins del grup bancari, situació que li permet reduir el deterioram­ent acumulat des de començamen­t d’any per sota del 17%. L’entrada de socis estrangers en el capital, en particular la compra d’ac cions per part del fons sobirà noruec, amb la seva reputació, ha contribuït a redreçar la cotització després de la forta clatellada de setmanes anteriors amb motiu de les escasses expectativ­es de pujada dels tipus d’interès.

√ Cellnex (-4,10%) ha entrat en la llista dels pitjors valors del selectiu aquesta setmana amb una inesperada retallada d’un 4%, que porta els seus guanys anuals acumulats fins a un 54%. Les accions s’han quedat en els 32,5 euros per títol, però les recomanaci­ons dels analistes van bastant per sobre. Continua ocupant la primera plaça de l’Ibex 35 com a valor millor de l’any.

◊ Cie Automotive (+2,00%) ha recuperat la barrera dels 25 euros i guanya més d’un 20% des de començamen­t d’any. L’anunci de noves inversions fora d’Espanya per reforçar la seva oferta de components per a grans firmes del motor li està donant un bon impuls.

√ Colonial (-4,16%) ha perdut la cota dels 10 euros per acció en una de les seves pitjors setmanes dels últims mesos, encara que manté un 22% de pujada durant l’any.

√ Enagás (-7,20%) ha encaixat amb una forta caiguda la possibilit­at de retallades regulatòri­es al mercat espanyol, cosa que també ha afectat altres companyies del sector elèctric.

◊ Ence (+3,50%) no ha arribat als 4 euros per acció, però ha pujat amb força, i això li ha permès retallar les seves pèrdues acumulades fins al 26%.

√ Endesa (-4,88%) s’ha vist afectada per les possibles modificaci­ons al marc regulatori elèctric, amb especial incidència en els grups nuclears.

◊ Ferrovial (+1,17%) ja voreja el 29% de guany l’any després de la pujada d’aquesta setmana en què va influir la bona marxa dels seus negocis a la Gran Bretanya, en especial ambvistes a la venda de la seva filial de serveis. Les accions han batut màxim històric aquesta setmana.

◊ Grifols (+5,22%) se n’ha anat fins als 26 euros per acció després del sòlid suport dels analistes de JPMorgan, que li han apujat el preu objectiu fins als 28 euros per títol partint de la seva bona posició al mercat amés d’elevar la seva recomanaci­ó un escaló més fins a sobreponde­rar.

◊ IAG (+3,14%) ha viscut una setmana molt moguda ambels seus anuncis de nomenament­s de directius per gestionar algunes de les noves àrees d’activitat. Les accions s’han consolidat sobre els 5,3 euros tot i que encara perden un 21% l’any.

EL MILLOR GRIFOLS +5,22%

√ Iberdrola (-2,06%) s’ha allunyat dels 9 euros en una setmana de signe clarament negatiu per a les companyies elèctrique­s a causa de l’enduriment de la regulació del sector.

◊ Inditex (+3,85%) ha protagonit­zat una nova ratxa alcista, aquesta vegada gràcies a l’impacte positiu dels resultats presentats per un dels seus principals rivals, la cadena sueca H&M. Les accions han escalat fins als 26,45 euros.

I ◊ Indra (+1,14%) ha recuperat una mica del que havia perdut aquestes dues últimes setmanes després de l’anunci de la seva intenció de comprar la companyia ITP.

√ Mapfre (-2,13%) s’està allunyant de la zona dels 3 euros per acció tot i que puja un 14% des de començamen­t d’any.

◊ MasMóvil (+1,87%) ha entrat bé a l’Ibex 35 i en la seva primera setmana aconseguei­x un avanç interessan­t fins als 19,6 euros per acció.

√ Mediaset (-3,47%) continua caient i s’ha quedat en un 22% de guany acumulat, a la zona dels 6,4 euros.

◊ Meliá Hotels (+2,82%) ha recuperat els seus guanys anuals després de la forta pujada d’aquests últims dies.

√ Merlin Properties (-1,29%) s’ha vist afectada per la reacció negativa de les companyies immobiliàr­ies en aquests últims dies.

√ Naturgy (-4,34%) ha caigut a la zona dels 24,2 euros en una setmana poc propícia per al sector elèctric a causa dels rumors adversos de regulació.

√ Red Eléctrica (-7,71%) ha presentat la pitjor trajectòri­a del selectiu davant les avaluacion­s negatives que es realitzen en relació amb la nova regulació del sector.

√ Repsol (-2,06%) ha perdut els 14 euros per acció i es queda amb una minvada renda des de començamen­t d’any del 5%.

◊ Santander (+2,00%) continua negociant amb força i s’ha consolidat sobre la cota dels 4 euros per acció.

√ Siemens Gamesa (-4,60%) ha perdut el que havia guanyat la setmana precedent tot i que continua a la zona alta de l’Ibex, amb un 38% de guanys aquest any.

√ Telefónica (-0,59%) està encallada a la zona dels 7,2 euros per acció de la qual li costa sortir malgrat l’augment de la presència d’accioniste­s importants al seu capital, comel fons sobirà noruec.

◊ Viscofán (+0,70%) ha pujat a la cota dels 46 euros per acció tot i que encara continua en pèrdues anuals, poc més d’un 2%.

EL PITJOR RED ELÉC -7,71%

 ??  ?? s’ha acostat a la cota dels 9 euros per acció després d’una ràpida escalada en què s’ha beneficiat del bon rumb del sector siderometa­l·lúrgic. Es troba un 7% per sobre de la seva cotització de tancament de l’any passat.
s’ha acostat a la cota dels 9 euros per acció després d’una ràpida escalada en què s’ha beneficiat del bon rumb del sector siderometa­l·lúrgic. Es troba un 7% per sobre de la seva cotització de tancament de l’any passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain