La Vanguardia (Català) - Diners

Estabilita­t en els fons

Al juny, les entrades i sortides d’estalvi van mostrar equilibri davant la incertesa dels mercats

- Primo González

El juny ha estat un mes positiu per als fons d’inversió sense que les incerteses que amenacen els mercats s’hagin traduït en retrocesso­s en les valoracion­s. Les rendibilit­ats es mantenen altes en un elevat nombre d’entitats mentre les opcions d’inversió més conservado­res continuen oferint resultats bastant pobres, fins i tot pèrdues.

Les primeres impression­s que es palpen en mitjans financers indiquen que els moviments de diners han estat més aviat escassos durant el mes, és a dir, només s’han produït sortides de diners de maneramode­sta. En tot cas, el patrimoni dels fons s’ha beneficiat dels avenços que han registrat alguns mercats, com els de renda variable i també alguns segments de la renda fixa. L’increment del patrimoni gestionat no ha estat en tot cas gaire elevat malgrat que els fons de risc han aconseguit interessan­ts avenços en les seves valoracion­s.

Mésdel10% del patrimoni total continua en mans d’un selecte grup de fons, prop de 400, que gestionen en conjunt uns 27.000 milions d’euros. Les rendibilit­ats acumulades des de principis d’any dels deu millors fons superen el 20% i en alguns casos voregen ja el 30%. Els guanys posen en relleu l’existència de vetes de mercat en les quals és possible obtenir alts beneficis. La principal inversió, la que està aportant el rendiment més alt, és la que té als fons especialit­zats en companyies tecnològiq­ues o en empreses dels Estats Units el focus principal de la seva cartera d’inversió. Alguns dels índexs borsaris dels Estats Units es troben en les seves millors valoracion­s històrique­s.

De tota manera, els guanys estan força estesos i afecten un elevat nombre de fons. Els que superen el 3% de rendibilit­at acumulada des de principis d’any fins a finals d’aquest mes de juny gestionen més de 132.000 milions

El patrimoni gestionat va augmentar per la millora de les rendibilit­ats, sobretot en renda variable

d’euros, és a dir, prop de la meitat dels diners totals que gestionen els fons d’inversió espanyols. Les rendibilit­ats estan bastant esteses entre els fons de renda variable i algunes categories de la renda fixa.

Alguns segments del mercat, com els emergents, tant en renda fixacomen renda variable, també han aconseguit guanys interessan­ts des de començamen­t d’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain