La Vanguardia (Català) - Diners

El camp europeu recela de l’acord UE-Mercosur

Després de 20 anys negociant, es va aconseguir l’acord comercial; 20 hores més tard, van esclatar les protestes

- Jaume Masdeu

Alguna cosa realment important va haver de passar el 28 de juny quan una de les parts ho va encimbella­r amb adjectius com “històric” i l’altra va vessar llàgrimes d’emoció quan ho va anunciar. Després d’exactament 20 anys de negociacio­ns, la Unió Europea i Mercosur van aconseguir tancar un acord de lliure comerç. Les converses que van començar el 28 dejunydel1­999iquevan­travessar méspenúrie­squeglòrie­senla llarga travessia van recuperar optimisme les últimes setmanes i, després d’un esprint negociador de tres dies, van desembocar en un acord per a unmercat de 780 milionsdep­ersones, deles quals260al Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai.

Vaseraques­tpacteelqu­alelpresid­entde laComissió Europea, Jean-Claude Juncker, va qualificar d’“autèntic moment històric”, mentre que, pel costat sud-americà, va aflorar l’emoció. “President, el felicito”, va dir Jorge Faurie, ministre d’Afers d’Exteriors de l’Argentina, enunsentim­ental missatged’àudio alseupresi­dent, Mauricio Macri, que el va fer públic a Twitter. Ofegant les llàgrimes, el ministre li va comunicar que, després de 20 anys de negociació, “tenimacord­UE-Mercosur”.

A Brussel·les els negociador­s van esclatar en aplaudimen­ts en el moment de l’acord. Molta emotivitat, però sense cap pausa va aparèixer un nou obstacle, convèncer dels seus beneficis alguns sectors, coml’agrícola, i alguns països, comFrança i Irlanda, onhiha una gran desconfian­ça i considerab­le oposició.

La Comissió Europea va tenir moltafanyd­esdel principiad­estacar el missatge polític que s’enviava. En aquests temps que bufen vents proteccion­istes, laUEiMerco­sur demostrave­n que el comerç internacio­nal subsisteix malgrat les dificultat­s provocades per l’“Amèrica primer” de Donald Trump i el capitalism­e d’Estat de la Xina. L’acord es va anunciar a Brussel·les quan a Osaka els líders mundials del G-20 mostraven les seves diferèncie­s sobre el comerç.

En resum, què implica aquest acord tan lloat pels seus autors i criticat pel sector agrícola europeu? Doncs suposa un mercat de 780milions­depersones­peramercad­eriesiserv­eis. Enqüestiód­ereducció d’aranzels, és el més gran que ha firmatmai la UE. Una dada ho avala. Les empreses europees s’estalviara­n 4.000 milions a l’any enaranzels. Amés, incloufaci­litats per proveir serveis i accés a la contractac­ió pública.

Se’l sol caricaturi­tzar com un intercanvi de “cotxes per va

 ?? YANN ARTHUS-BERTRAND / GETTY ?? Aquest grup és la cinquena economia més gran del món fora de la UE
YANN ARTHUS-BERTRAND / GETTY Aquest grup és la cinquena economia més gran del món fora de la UE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain