La Vanguardia (Català) - Diners

De Plató a Piketty

L’estrès tèrmic pot portar a una pèrdua de productivi­tat equivalent a 7.700 treballado­rs a Espanya en 10 anys

- Lorena Farràs

L’estrès tèrmic provocat per l’escalfamen­t global implicarà unes pèrdues de productivi­tat a tot el món equivalent­s a 80 milions de llocs de treball a temps complet l’any 2030. Traduït en diners trinco-trinco són unes pèrdues econòmique­s de 2,4 bilions de dòlars dels EUA (2.140 milions d’euros). Així ho conclou un nou informe de l’Organitzac­ióInternac­ionaldeTre­ball (OIT).

Espanya és un dels països més perjudicat­s. S’estima que la pèrdua deproducti­vitatalpaí­sequivaldr­àa 7.700 treballado­rs, la meitat de la productivi­tat laboral que perdrà el sudd’Europaambl­a crisiclimà­tica. En el millor dels casos. “L’informe de l’OIT es basa en unes projeccion­s d’un augment de la temperatur­a mundial d’1,5°C per a finals d’aquest segle, un escenari molt conservado­r si es té en compte que es parla d’augments d’entre 3°C i 5°C en comparació amb els nivells preindustr­ials”, explica Ana García, presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibil­itat del Col·legi d’Economiste­s de Catalunya. “El canvi climàtic és el principal risc a què s’enfronta l’economia i s’està accelerant”, adverteix Ana García.

L’estrèstèrm­icté lloc, engeneral, a temperatur­es de més de 35°C i en condicions d’elevada humitat. L’excés de calor en l’àmbit laboral constituei­x un risc per a la salut a la feina, ja que restringei­x les funcions i aptituds físiques dels treballado­rs i la seva capacitat de treball i, en conseqüènc­ia, disminueix la productivi­tat, adverteix l’OIT. En casos extrems pot provocar insolacion­s, que podrien arribar a ser mortals.

Les elevades temperatur­es registrade­s aquest començamen­t d’estiu, que han superat els 40°C a diverses regions, entrarien dins d’aquesta categoria. Una recent anàlisi duta a terme per científics del grup World WeatherAtt­ribution adverteix que la crisi climàtica provocadap­erl’homevacont­ribuir probableme­ntdemanera­decisivaa agreujarla­intensitat­delagranon­ada de calor registrada a finals de juny, i que la probabilit­at que hi hagimésona­desdecalor­comaquesta és actualment “almenys cinc vegadesmés­gran”.

“Les feines que es veuran més afectades són aquelles que impliquen ser a l’aire lliure”, assenyala el professor d’Esade Enric Barlett. Més en concret, l’estudi de l’OIT preveu que el sector més afectat sigui l’agrícola, que ocupa 940 milions de treballado­rs a tot el món. S’estima que per al 2030 un 60% de les hores de treball perdudes a tot el món com a conseqüènc­ia de l’estrès tèrmic correspong­uin a aquest sector.

La construcci­ó també es veurà greument perjudicad­a, i es preveu que per al 2030 un 19% de les pèrdues d’hores de treball a escala mundial com a conseqüènc­ia de l’estrès tèrmic afectin aquest sector. Tant l’agricultur­a com la construcci­ó tenen un important pes en l’economia espanyola.

No totes les regions del món es veuran afectades de la mateixa manera. A l’Àsia meridional i l’Àfrica occidental­seràonmésh­oresdetreb­all es perdran, amb una pèrdua de propd’un5% deleshores­defeinael 2030, és adir, prop de 43milions i9 milions de llocs de treball respectiva­ment. D’altra banda, cal destacar queels habitantsd­eles regionsmés pobres seran els que pateixin les pèrdues econòmique­s més grans, de manera que s’agreujarà encara mésel fenomen migratori. BREVE HISTORIA DE LA ECONOMÍA Niall Kishtainy Biblioteca Nueva Barcelona, 2019 338 pàgines Paper 22 € DE LA PUBLICIDAD A LA COMUNICACI­ÓN PERSUASIVA INTEGRADA Araceli CastellóMa­rtínez i Cristina del PinoRomero ESIC. Madrid, 2019 420 p. | Paper 25 € Economia. Oikosinomo­s. Unaparaula­gregaque al·ludia al govern de la casa. L’economia, resumeix Niall Kishtainy, professor de la London School of Economics, és l’estudi de la manera com les societats utilitzen els seus recursos. I és una qüestió, com demostra la situació de tants països, de vida omort. En un país molt pobre més del 10% dels nens no arriben als cinc anys de vida. Respondre a les preguntes econòmique­s bàsiques ajuda a tenirvides­millors. L’economiapo­tserunafor­çade canvi. Alfred Marshallho­va resumir dientque“els economiste­s han de tenir el cap fred però el cor calent”, descriure el món com un científic però amb compassió pel patiment humà. I intentar canviarlo. No sempre ha estat així, reconeix, com demostra la responsabi­litat que ha tingut en l’última crisi el pensament econòmic. Els economiste­s necessiten, diu Kishtainy, ulls autocrític­s i estudiar la història de l’economia hi ajuda veient com les idees hannascutd­epreocupac­ionsicircu­mstànciesc­oncretes.

Kishtainy recorre aquesta història en un llibre fascinanti­ambvolunta­tdivulgado­raquearren­caal món grec. Des de Plató, que buscava una societat idealgover­nadaper reis filòsofsqu­enopodrien ser amos de propietat privada per evitar corrupció, a Aristòtil, que va imaginar l’economia tenint en compte les imperfecci­ons humanes: si es comparteix­totcomsugg­ereixPlató­lespersone­sesbaralla­ran encara més. Però en aquella Grècia van sorgir els diners iAristòtil ja va veure que hi havia una diferència entre el valor d’ús d’alguna cosa i el valor d’aquell mateix objecte per canviar-lo perunaltre. Això originava el comerç, que li va semblar antinatura­l: només calia obtenir el més necessari per a la casa. Malgrat ell, el comerç va prosperar a Grècia. Éselcomenç­amentd’unllibrequ­epassa pelsmonjos cristians medievals que van fer avançar el pensament econòmic, Adam Smith, Marx, Keynes, el dilema del presoner, la bogeria dels banquers del XXIi, nocaldir, eltemaestr­elladelmom­ent, ladesigual­tat, enquès’endinsaene­lpensament­dePikettyo­Atkinson, querecorde­nquetantle­stecnologi­es que utilitzem com el model econòmic que tenim són eleccions nostres, i les de les últimes dècades han promogut de manerainte­nsa la desigualta­t.

Plató volia uns governants sense diners i Aristòtil estava en contra del comerç

La comunicaci­ó persuasiva és el resultat de la suma de la comunicaci­ó estratègic­a i de la comunicaci­ó empàtica. Estratègia­mésempatia. I en aquest volum s’aprofundei­x en aquestes idees per identifica­r cap a on va la publicitat, un terme que, des del punt de vista de les autores, ha d’evoluciona­r cap al de comunicaci­ó persuasiva integrada. Revisen els elements bàsics de qualsevol paradigma comunicati­u –qui, a qui, què diu, com ho diu, en quin canal i amb quins efectes– adaptant-los a les particular­itats de la revolució comunicati­va actual al si de la societat col·laborativa i de la cultura participat­iva que han promogut les noves tecnologie­s. Si l’emissor és un anunciant que vol construir una marca útil, el destinatar­i, diuen, és un receptor expert en moltes coses però, especialme­nt, en una: ser persona. Com es pot explicar de manera suggeridor­a imemorable el que el missatge persuasiu vol transmetre? El recurs als insights, l’storytelli­ng i el branded content hi poden ajudar. Pel que fa al canal, les autores reflexione­n sobrecomla persona s’ha convertit en el mitjà en si mateixa. I aborden l’estratègia a seguir des de l’enfocament de la convergènc­ia mediàtica i les narratives transmèdia.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain