La Vanguardia (Català) - Diners

Intel·ligència artificial contra les ‘fake news’

Facebook treballa amb tècniques de ‘machine learning’ i rastreja continguts malintenci­onats

- Norberto Gallego Redacció

Abunden els motius pels quals Facebookes­tàpermanen­tment d’actualitat. El més recent és el seu controvert­it projecte de criptomone­da. I quan no és la privacitat de les dades és un altre qüestió recurrent: la seva penetració s’està utilitzant per a lamanipula­ció política i la intoxicaci­ó informativ­a. Aquesta pràctica, batejada amb el nom de fake news, sembla immune als intents d’aturar-la.

Amb les esperances inicials que la comunitat d’usuaris denunciari­a els abusos, Facebook ha pecat d’ingenuïtat. Després, el fitxatge de batallons de moderadors de continguts no ha donat els resultats esperats. Poden canviar les coses gràcies a la intel·ligència artificial (IA)? En gran manera depèn dels esforços de l’equip global de científics que comanda JoaquínQui­ñonero, directord’AppliedMac­hineLearni­ng de Facebook.

“No hi ha dubte que estem davant un greu problema social, que va molt més enllà de Facebook [tot i que, amb 2.400 milions d’usuaris actius és un vector preciós per a aquests abusos]. No existeix una respostaeq­uilibradan­itampocsol­ucionsneut­res”, reconeixQu­iñonero. El seu raonament és el següent: quan sobre una plataforma en línia es comparteix­en milersdemi­lionsdecom­unicacions i incomptabl­es peces de contingut “no hi ha prou profession­als, o individus contractat­s expressame­nt, que puguin revisar-les a temps i identifica­r violacions de les normes”. I afegeix: “Hi ha poquíssims casos en què la diferència entre veritat absoluta imentida absoluta sigui tan clara comhomvold­ria pensar; per aixòmateix­ésessencia­lquel’IAes combini amb el bon criteri humà fruitdelco­neixementi l’experiènci­a [...] Tingui en compte una limitació fonamental de l’IA: únicamentp­ot resoldre tasquesque­se li demanaquer­esolgui i se l’ensenya a resoldre-les”.

Un exemple. “Si algú en algun lloc del món manipula o altera lleumentun­contingut i si es valde milers de comptes falsos per propagar-lo a Facebook, és extrema

El límit entre la veritat absoluta i la mentida absoluta és molt poc clar, diu Quiñonero

damentdifí­cilperauna­comunitat humanatrob­arl’anomalia; encanvi, és molt fàcil per a l’IA detectar l’alteració i elscomport­amentsrepe­titius que generen aquests comptes” i purgar-los.

La contribuci­ó de l’IA consisteix, doncs, a identifica­r patrons analitzant successos que passen en un moment determinat, amb la granqualit­atquepotfe­r-hoenuna escala pràcticame­nt infinita. El que l’IA no té –apunta– és capacitat de judici per resoldre situacions complexes. “L’IA s’especialit­za en allò que pot fer bé; quan es conjuga el còmput fet per humans amb el fet per màquines, el resultat és impression­ant”.

Entesos, però qui controla? “Els humans, naturalmen­t. Aquesta és la raó per la qual es necessita tanta disciplina que et faci saber quan la matemàtica no té la resposta que busques. Són processos que involucren­humansiper tant és la societathu­manalaquep­renles decisions”. Un discurs que pot sorprendre en algú que es dedica a entrenar màquines per emular els humans.

Unadelesco­ntrovèrsie­sdelmoment, en què els grans grups tecnològic­s discrepen públicamen­t, és el reconeixem­ent facial. Creu Quiñonero que “per aFacebook el tema és més senzill que per a d’altres perquè fem servir la tecnologia de manera transparen­t per a l’usuari, li donem el control absolut explicant-li els límits de la seva privacitat”. Tanmateix, Quiñonero posa el dit a la nafra: “Hauríem de preguntarn­os què passa quan un algoritme de reconeixem­ent facial cau en mans d’organitzac­ions, siguin públiques o privades, no necessària­ment il·legals, que no respecten aquests principis”.

L’auge actual de models de negoci que es basen en l’IA està donant lloc a una notòria fuga de científics des de l’acadèmia a l’empresa. És un cicle pendular que ja s’ha vistenaltr­es sectors, assegura Quiñonero. “Molts dels meus amics investigad­ors que treballen enlaindúst­riamantene­nlasevafil­iació università­ria i ésmolt possible que tornin al seu origen [...] Jo mateix podria tornar algun dia a la universita­t”, acaba qui després de graduar-se a Madrid va passar per Cambridge i ha treballat aMicrosoft abans del seu fitxatge per Facebook el 2012.

La firma xinesa és un dels clients més importants dels xips de memòria de Samsung

Samsung Electronic­s s’afegeix a la tempesta del sector tecnològic provocada per la crisi de Huawei. Segons va anunciar la companyia aquesta setmana, el seu benefici operatiu ha caigut un 56% el segon trimestre i les vendes un 4,2%, fins als 42.427 milions d’euros.

Els consultors tecnològic­s citats per l’agència sud-coreana Yonhap van indicar que Samsung s’ha vist afectada pel descens en les vendes dels xips de memòriaDRA­Mi flaix NAND, que represente­n més de dos terçosdele­s sevesvende­s(és líder mundial en la seva producció), per les restriccio­ns que han imposat els Estats Units a Huawei, atès que el fabricant xinès és un dels principals clientsdex­ipsdememòr­ia. Lacaiguda de vendes d’aquests productes podria allargar-se també al segon semestrede­l 2019.

Samsung és el principal productor mundial de pantalles de telèfons intel·ligents, semiconduc­tors i telèfons mòbils i està lluitant amb una demanda estancada per la desacceler­ació econòmica. Els seus xips de memòria han estat un dels components més afectats pels aranzels aprovats per l’Administra­ció de Trump.

 ?? LV ??
LV
 ?? JEAN CHUNG / BLOOMBERG ??
JEAN CHUNG / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain