La Vanguardia (Català) - Diners

La bombeta que no s’‘apaga’ és catalana

-

Light & Life Technology

aconseguei­x que la UE certifiqui que és la primera reparable i sense obsolescèn­cia programada

Cada any es compren i es rebutgen al món 7.000 milions de bombetes, l’equivalent amil camps de futbol plens a vessar. Estan fabricades per fondre’s al cap d’un determinat nombre d’hores. És el que es coneix com a obsolescèn­cia programada: el final planificat de la vida útil dels productes amb l’objectiu d’estimular el consum.

L’empresa catalana Light & Life Technology comerciali­tza la primera bombeta delmón reparable i fabricada sense obsolescèn­cia programada, segons ha acreditat TUV Rheinland per a la Unió Europea i l’Entitat Nacional d’Acreditaci­ó per alMinister­i d’Indústria del Govern espanyol. En concret, la bombeta de Light & Life Technology està dissenyada per durar 100.000 hores; és a dir, entre 80 i 100 anys, passats els quals es pot reparar i actualitza­r.

L’artífex de l’invent és Benito Muros, activista mediambien­tal i ferm detractor de l’obsolescèn­cia programada. Muros va començar a dissenyar el seu invent l’any 2012 amb la intenció de “dissenyar una bombeta que durés per sempre: no tant per comerciali­tzar-la, sinó per donar a conèixer al món l’obsolescèn­cia programada”, explica.

Des de l’anunci de la UE, l’empresa ha rebut diverses comandes que sumen 300.000 unitats. “Estem intentant captar entre 300.000 i 400.000 euros en finançamen­t per poder servir-los, però ens està costant de trobar inversors perquè tenen por d’enfrontar-se a la indústria”, asseguraMu­ros. Les seves bombetes tenen un preu de 24 euros amb IVA i la fabricació té lloc a vuit països diferents.

Light & Life Technology, amb seu a Barcelona i 22 persones en plantilla, ha fet una inversió d’1,2 milions d’euros els últims anys. El darrer exercici va facturar 400.000 euros. A més de vendre flors, a l’establimen­t es fan tallers, xerrades i altres activitats

 ??  ??
 ??  ?? L’artífex de l’invent és Benito Muros, un ferm detractor de l’obsolescèn­cia programada
L’artífex de l’invent és Benito Muros, un ferm detractor de l’obsolescèn­cia programada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain