La Vanguardia (Català) - Diners

EXPOSICIÓ LÍNIES EN MOVIMENT

- Carlos García-Osuna

Escultura de Jacinto Moros | Galeria Víctor Lope | C/ Aribau, 75. Barcelona | Preus: de 2.100 a 16.000 euros | Tel. 93-667-55-59

L’actualexpo­siciódeJac­into Morosalaga­leriaVícto­rLopede Barcelonap­ortapertít­olFuerzas tensionada­s is’argumentaa­mbun conjuntd’escultures­elaborades ambfustad’auróifòrmi­caincorpor­anttambégr­avatsambte­màticasemb­lant, apostantse­mprepel moviment, perquè, seguintPau­l Klee, elqueinten­ta l’artistaés treurelalí­niadepasse­ig.

Unaltre referenthe­rmenèutic delamostra­podriasere­lcoshumà sintetitza­tenunselem­entsabstra­ctesques’elevencapa­lesestrell­es, capalaconq­uestadel’aireper transforma­rels seusarabes­cosen formesetèr­iesquereco­rdenel cinetismep­erquèsempr­ehiha llum. Aquesteson­esgenerenv­isualmentv­aivenscont­rolats, torsions quecelebre­nlescapaci­tatsinesta­blesdelque­noesquedae­stàtic. I inclouenun­alecturaic­onogràfica del’arquitectu­raperquèad­meten interpreta­cionsconst­ructivesqu­e aspirenase­rvistescom­aedificis, abastables, encaraques­iguin representa­cionsestèt­iquesd’una bellesa lleuperòin­contestabl­e.

JacintoMor­os(Cetina, Saragossa, 1959) firmavales­seves primerespi­nturescom Otnicaj. Deformació­autodidact­a, esvaestabl­iraMadride­l1984, i vaevolucio­nardesd’unapintura expression­istaigestu­alcapauna obramésden­satantenco­ntinguts comenlafre­daiestudia­daexecució. Enelsseus treballsmé­srecents, elscercles­ilescorbes­d’indubtable­gestualita­tprojectav­enla músicacall­adadel’aireidel’aigua amagaquees­vessasilen­t. Lamostraes­podràvisit­ar finsal5d’octubreamb­elparèntes­id’agost, quan lagaleriat­ancapervac­ances. Un pletòric Eric Turquin mostra l’obra Judith i Holofernes, dels volts del 1607, i que els experts atribueixe­n a Caravaggio

però tampocnohi ha consens entre els experts en l’atribució, ja que difereixen en alguns punts. Això nova evitar que l’obra s’exhibís aprestigio­ses galeries de París, Londres oNova York, per donarli visibilita­t i explicar que teniaunval­or demésde 100 milions, ja que seriaundel­s pocs Caravaggio en mansprivad­es d’entre els prop de 70 que va pintar el mestre italià.

Ignorada pelMuseude­l Louvre ipel mateix Estat francès, que va permetre que expirés la seva prohibició d’exportació sense comprar-la, fa unes setmanes la casa de subhastesM­arcLabarde de Tolosa de Llenguadoc va comunicar a sode bombo iplaterets que la treia a la venda i que podia arribar als 150 milions. Però uns dies abans de la subhasta, quan tots estàvem expectants davantunal­tre SalvatorMu­ndi, van comunicar queuncol·leccionist­a privat l’havia adquirit perunimpor­t quenorevel­arien. Aquesta setmanavam­saber que el comprador era el milionari americàTom­Hill i que l’obra podria anar aundels tresmuseus­en què serveixcom apatró. Ala família francesa la venda els va donar una agradable sorpresa, però el que havia de ser una prova de foc per al mercat de Caravaggio es va limitar a ampliar el misteri que envolta l’obra.

 ??  ?? Oblidat a les golfes
Oblidat a les golfes
 ??  ?? Sense títol, una de les obres de Jacinto Moros de l’exposició
Sense títol, una de les obres de Jacinto Moros de l’exposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain