La Vanguardia (Català) - Diners

Energia en moments baixos

- Primo González

Red Eléctrica i Enagás, els més afectats per la nova retribució de la xarxa de laCNM √ Acerinox (-6,95%) ◊ Acciona (+2,83%) torna a ser en la pista dels 100 euros, aquesta vegada gràcies a la forta empenta de la seva participad­a alemanya Nordex, amb un valor que es va disparar en borsa aquests últims dies gràcies a l’elevada xifra de noves comandes. Acciona guanya l’any un 36%, un dels millors guanys del selectiu.

◊ ACS (+2,96%) ha tornat al camí alcista després de l’ajust de dies abans amb el seu dividend flexible. Les accions han recuperat els 36 euros.

√ AENA (-0,55%) continua flaquejant tot i que a prop dels seus màxims històrics. Aquesta setmana ha tancat al voltant dels 173 euros, però manté un 34% de guany acumulat des de primers d’any.

◊ Amadeus (+1,52%) ha trencat finalment la barrera dels 70 euros per acció i acumula un 17% de guany des de començamen­t d’any, abans de pagar el seu dividend complement­ari el dia 12.

√ Arcelor Mittal (-3,36%) ha aconseguit conservar els 15 euros per acció assolits després de les sòlides pujades durant les quatre setmanes precedents, gràcies a lamillora de les relacions comercials internacio­nals i el seu impacte en els preus de l’acer.

◊ Banc Sabadell (+4,61%) ha pujat amb força i ha estat un dels millors valors bancaris del selectiu, tot i que continua resistint l’euro per acció com a cotització de referència.

◊ Bankia (+3,47%) s’ha recuperat aquesta setmana amb força després de les últimes avaluacion­s negatives que han circulat sobre el valor. La cotització s’ha distanciat una mica dels 2 euros a l’alça però manté una pèrdua acumulada al voltant d’un 11% des del gener.

◊ Bankinter (+5,55%) ha aconseguit la millor pujada del grup bancari de l’Ibex 35 aquesta setmana un cop descomptat el dividend. Encara li queda un 6,5% de pèrdua acumulada des del gener. La pujada d’aquests dies ha anat acompanyad­a d’una intensa activitat negociador­a, bastant per sobre de la mitjana.

◊ BBVA (+3,27%) resisteix amb la cotització bastant estabilitz­ada malgrat les importants incerteses que envolten el banc a causa dels procedimen­ts judicials oberts. Les accions fins i tot han aconseguit recuperar aquesta setmana la cota dels 5 euros per acció, tot i que al mercat hi ha prou incertesa sobre el futur del valor.

◊ CaixaBank (+3,97%) ha retallat les seves pèrdues anuals amb certa força, fins a la zona del 14%. L’entrada d’inversors estrangers ha proporcion­at un bon impuls a la cotització, que ja és a la zona dels 2,6 euros.

◊ Cellnex (+1,41%) ha tancat la setmana en els 33 euros després de recuperar-se en part del retrocés de la setmana abans. Continua ocupant la primera plaça del selectiu pel que fa a guany acumulat, amb un 57% de millora des de principis d’any. La recent emissió de bons l’ha enfortit de cara als seus futurs plans d’expansió, atès que presenta una sòlida posició financera per finançar les seves compres futures.

√ Cie Automotive (-6,83%) ha estat un dels damnificat­s de la ressaca de la guerra comercial, atès que la forta pujada de les últimes setmanes ha donat pas a un ajust fins a la zona dels 23,7 euros per acció. Amb tot, les accions acumulen un 14% de pujada des de començamen­t d’any.

◊ Colonial (+2,20%) ha tornat a la cota dels 10 euros per acció i acumula més d’un 25% de guany l’any.

√ Enagás (-11,04%) ha estat el principal damnificat de la nova regulació que acaba d’anunciar la Comissió de Mercats i de la Competènci­a i que retalla força la remuneraci­ó per l’ús de les xarxes de distribuci­ó. Els analistes consideren que Enagás serà la companyia més afectada per les noves disposicio­ns, cosa que implicaria una retallada de la seva valoració per sobre del 16%.

√ Ence (-0,05%) voreja un 27% de pèrdua des de començamen­t d’any, el pitjor resultat del selectiu.

◊ Endesa (+1,50%) s’ha salvat de la forta caiguda que han experiment­at alguns valors energètics a causa de la nova regulació tot i que el seu impacte en algunes elèctrique­s, com Endesa, podria ser gairebé nul. La seva sòlida rendibilit­at per dividend li aporta solidesa.

◊ Ferrovial (+0,62%) acumula un 30% de guany l’any i continua a la zona dels seus preus màxims històrics.

◊ Grifols (+7,04%) ha superat la barrera dels 27 euros per acció amb el suport dels analistes de JP Morgan que veuen les accions fins i tot al voltant dels 28 euros. Aquesta setmana, en què ha rebut noves autoritzac­ions de les autoritats sanitàries dels Estats Units per a un nou tractament, ha reforçat el seu guany anual fins al voltant d’un 22%.

√ IAG (-4,10%) ja ha entrat en el termini per descomptar el seu dividend i les accions han estat a punt de perdre la cota dels 5 euros, si bé els analistes continuen apostant pel valor.

√ Iberdrola (-1,55%) rebrà un impacte més moderat en els canvis de retribució del transport d’electricit­at, de manera que les accions podrien fins i

EL MILLOR MASMÓVIL +8,67%

tot repuntar a l’alça. La companyia ha començat la negociació dels drets per a l’scrip dividend de 0,2 euros per acció en efectiu (un 7,5% més que un any abans) o una per 43 accions si s’opta per aquestmeca­nisme abans del 18 de juliol.

◊ Inditex (+2,84%) ja acumula un 23% de guany l’any després de superar els 27,2 euros per acció.

◊ Indra (+0,45%) s’ha anat acostant als 9 euros per acció i guanyamés del 8% des de començamen­t d’any.

◊ Mapfre (+4,24%) torna a agafar el camí cap als 3 euros després d’acumular un 19% de guany des de principis d’any.

◊ MasMóvil (+8,67%) ha estat l’estrella de l’Ibex 35 en la seva segona setmana de pertinença al selectiu. Les accions han despertat prou interès i ja estan per sobre dels 21 euros, amb bones expectativ­es.

◊ Mediaset (+1,19%) ha sorprès aquesta setmana quan s’ha sabut que JP Morgan té un 3% del capital. Aquest any, la cotització acumula un 23,5%.

◊ Meliá Hotels (+0,18%) es manté amb guanys anuals entorn del 4% després de les últimes embranzide­s alcistes que anticipen una bona campanya turística almercat espanyol.

◊ Merlin Properties (+2,30%) s’està consolidan­t per sobre dels 12 euros gràcies a la bona trajectòri­a dels preus al sector immobiliar­i.

√ Naturgy (-4,09%) ha tornat a retrocedir a causa de la nova regulació energètica, tot i que l’impacte en aquesta companyia podria sermenys remarcable del que es pensava.

√ Red Eléctrica (-2,38%) podria ser el segon valor més afectat pels canvis regulatori­s, de manera que la seva cotització pot experiment­ar nous descensos després de perdre els 18 euros aquesta setmana.

√ Repsol (-0,33%) continua per sota dels 14 euros, però conserva un 5% de guany l’any.

◊ Santander (+3,43%) ha reaccionat per sobre dels 4 euros i ha presentat un dels millors perfils alcistes del grup bancari del selectiu.

◊ Siemens Gamesa (+1,47%) s’ha beneficiat del comportame­nt alcista de l’alemanya Nordex i esmanté en la zona del 40% de guany des de començamen­t d’any.

◊ Telefónica (+2,40%) ha reaccionat a l’alça fins a vorejar els 7,4 euros per acció, un 4% de pujada acumulada l’any.

◊ Viscofán (+1,17%) s’ha acostat als seus preus de tancament d’any, però li queda una empenta alcista d’un 1%.

EL PITJOR ENAGÁS -11,04%

 ??  ?? ha corregit amb força després de la forta pujada de les últimes setmanes i ha estat a punt de tornar a pèrdues anuals, de què s’havia aconseguit escapar a començamen­ts de juny.
ha corregit amb força després de la forta pujada de les últimes setmanes i ha estat a punt de tornar a pèrdues anuals, de què s’havia aconseguit escapar a començamen­ts de juny.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain