La Vanguardia (Català) - Diners

Els fons guanyen enguany un 4,36%

La rendibilit­at global dels fons el primer semestre del 2019 ha estat la més alta dels darrers anys

- Primo González

Cal remuntar-se cap enrere al calendari per trobar un primer semestre de l’any amb resultats tan esplèndids en els fons d’inversió. És a dir, amb unes rendibilit­ats tan llustroses. El mes de juny acaba d’arribar al seu final amb uns guanys globals en els fons d’inversió d’un 4,36%. Res a veure amb el retrocés (-0,75%) de la primera meitat de l’any passat o amb el -1,30% de l’any 2016. O amb registres més baixos, de l’1,58% de guany l’any 2017 i de l’1,82% l’any 2015.

Aquest any, després de l’1,17% de guanys només al mes de juny, els mercats estan contribuin­t, malgrat la seva inestabili­tat, a alimentar la riquesa dels inversors. El patrimoni dels fons va augmentar en aquests sis primers mesos de l’any en 10.688 milions d’euros. Aquest augment s’ha degut de manera exclusiva a la millor valoració dels actius, ja que les aportacion­s netes dels inversors han estat negatives, és a dir, n’han sortit uns 360 milions d’euros, atès que han estat superiors les sortides de diners que les aportacion­s d’estalvi per part dels partícips. Amb aquesta gairebé nul·la aportació neta, l’augment del patrimoni ve donat en exclusiva per les pujades de les cotitzacio­ns, que han enriquit els inversors en uns 10.300 milions d’euros al llarg d’aquests sis primers mesos.

L’aportació més important als guanys l’ha subministr­ada la renda variable, en especial la internacio­nal, i de manera especial l’han aportada els fons amb posicions al mercat borsari dels Estats Units. En conjunt, la renda variable internacio­nal va proporcion­ar uns guanys als partícips espanyols de fons d’un 11,67%. La renda variable mixta ha estat la segona font de beneficis, amb prop d’un 6%. I la renda variable espanyola, amb un 4,30% de rendibilit­at, va contribuir també de manera molt activa a la generació de guanys.

Els inversors continuen actuant contra corrent, traient diners dels fons més rendibles

L’actitud dels inversors ha estat, tot i això, bastant irregular, ja que per increïble que sembli, de la renda variable internacio­nal n’han sortit més de 1.830 milions d’euros el primer semestre de l’any. La renda variable espanyola no ha rebut tampoc el suport dels inversors, malgrat els seus elevats guanys, ja que n’han retirat uns 813 milions d’euros durant els sis primers mesos de l’exercici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain