La Vanguardia (Català) - Diners

Tècniques d’hibridació

Les solucions híbrides s’imposen en els millors SUV del mercat

- Ramon Ortiz

Honda iMitsubish­i són dos fabricants referents en el segment dels SUV. Els seus respectius models CR-V i Outlander solen ser ferms candidats quan el client es planteja l’adquisició d’un vehicle d’aquestes caracterís­tiques. Actualment, aquests automòbils aposten per solucions híbrides diferents: el Mitsubishi és un híbrid endollable i té una càrrega completa que permet superar els 50 km en manera 100% elèctric. En el cas de l’Honda, el seu sistema acumula energia a la bateria quan està en marxa per després funcionar en manera elèctrica durant, com a màxim, un parell de kilòmetres.

El CR-V va ser llançat al mercat en la seva primera generació el 1995 i ara, en plena maduresa, Honda està disposada a competir amb el seu nou CR-V Hybrid, el primer SUV de propulsió combinada que la firma llança aEuropa. Per la seva part, l’Outlander va debutar el 2001 i ha sabut evoluciona­r per continuar sent un referent, recollint amb encert l’herència dels mítics Montero de la firma nipona.

Honda i Mitsubishi proposen, per tant, tecnologie­s diferencia­des per hibridar els seus automòbils. El CR-V compta amb la tecnologia Intelligen­t Multi-Mode Drive, que consta de dos motors elèctrics –un generador i un impulsor–, una unitat de control, bateria d’ions de liti i una transmissi­ó fixa. Honda afirma que es tracta d’una solució líder en consum i eficiència, a més de marcar pautes en suavitat de marxa i confort de conducció. S’ofereixen tres modes de propulsió, entre ells l’Engine Drive que permet recórrer fins a 2 km en manera 100% elèctric.

Aquests SUV permeten circular a baixes velocitats amb el màxim respecte mediambien­tal

Dinàmics i estalviado­rs

Per la seva part, el sistema híbrid de l’Outlander es fonamenta també en la combinació d’un motor gasolina (2,4 l) i dos motors elèctrics, a més de l’eficaç tracció total permanent S-AWC (Super All Wheel Control) de Mitsubishi. A la carretera es disposa dels modes de conducció Normal i EV (elèctric) per circular i, com a novetat, equipa modes més: Sport i Snow, aquest per avançar sobre neu.

Amb les seves poderoses combinacio­ns de propulsors de combustió i elèctrics, tant el CR-V com l’Outlander ofereixen un notable rendiment. El model d’Honda assoleix una velocitat de 180 km/h, per 170 km/h del Mitsubishi. També accelera amb més immediates­a un Honda capaç de firmar –la versió 4x4– uns notables 9,2 segons en el mesurament 0-100 km/h, per 10,5 segons del seu oponent.

En matèria de consums, el CR-V homologa una mitjana de 5,5 l/100 km i amb l’Outlander, benefician­t-se dels seus actius motors elèctrics, s’ha aconseguit una mitjana d’1,8 l/100 km, en el cas de comptar amb el 100% de la càrrega elèctrica. Tots dos automòbils són capaços de mostrar un destacat dinamisme, amb excel·lent suavitat mecànica. Són vehicles d’òptim comportame­nt, que ofereixen fins i tot un cert grau de diversió al volant i que no CR-V

No compta amb cap tipus de caixa de canvis convencion­al, substituïd­a per un canvi automàtic fix. No obstant això, porta unes lleves al darrere del volant per simular l’acció del fre motor, rebaixant la sensació amb el comandamen­t de l’esquerra i incrementa­nt-la amb el de la dreta. Outlander

Equipa un motor de 2,4 litres que proporcion­a 135 CV i la seva suspensió ha estat recalibrad­a per oferir una mica més de fermesa. També el motor elèctric és un 10% més potent i la potència total conjunta assoleix els 230 CV. Finalment, la capacitat de la bateria s’ha incrementa­t un 15%. renuncien a espavilar-se amb facilitat sobre traçats virats.

L’Outlander s’enquadra en la categoria de cotxes de zero emissions de la DGT, els de l’etiqueta ambiental blava, amb avantatges tan interessan­ts com aparcament de franc en zones verdes o blaves, accés al centre de la ciutat en episodis de contaminac­ió, descomptes en peatges o accés lliure al carril BUS/VAO. Per la seva part, el CR-V compta amb l’etiqueta Eco destinada amodels híbrids.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain