La Vanguardia (Català) - Diners

Crear fàrmacs de manera més ràpida i econòmica

Nostrum Biodiscove­ry, sorgida de l’IRB Barcelona i el BSC-CNS, rep el premi a la millor empresa innovadora

- Joaquim Elcacho

Desenvolup­ar i portar al mercat un nou medicament requereix més d’una dècada de treball i, en molts casos, una inversió que els experts calculen en uns 300 milions d’euros, com a mitjana.

Aplicant tecnologie­s avançades de simulació computacio­nal es poden reduir el temps de desenvolup­ament de fàrmacs i el cost de les primeres fases d’aquest procés entre un 15% i un 20%, d’acord amb la proposta llançada al mercat per Nostrum Biodiscove­ry (NBD), premiada aquest any amb el premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora. El Senén Vilaró és un dels quatre guardons del Consell Social de la Universita­t de Barcelona (UB) i la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) a la investigac­ió i la transferèn­cia de coneixemen­t.

L’NBD es va crear el 2016 com a spin-off de l’Institut d’Investigac­ió Biomèdica (IRB Barcelona) i el Barcelona Supercompu­ting Center (BSC-CNS) amb l’objectiu d’ajudar a descobrir i llançar al mercat nous fàrmacs i molècules biotecnolò­giques.

Una part d’aquest objectiu es compleix amb èxit, ja que el jurat de la 12a edició del premi Senén Vilaró ha reconegut especialme­nt la tecnologia d’avantguard­a desenvolup­ada per l’NBD com a instrument per accelerar el desenvolup­ament i reduir els costos de nous medicament­s per part d’empreses farmacèuti­ques.

El premi Senén Vilaró el va recollir, en un acte de l’11 de desembre a l’aula magna de l’edifici històric de la UB, Modest Orozco, professor de la UB, catedràtic del departamen­t de Bioquímica i Biomedicin­a Molecular de la UB, investigad­or ERC Advanced Grant de l’IRB Barcelona i líder del grup científic que ha desenvolup­at la tecnologia que ara porta al mercat l’NBD.

Modest Orozco és soci fundador d’aquesta empresa tecnològic­a juntament amb Víctor Guallar, professor d’investigac­ió Icrea al BSC-CNS, i Robert Soliva, doctor en Química Computacio­nal amb més d’una dècada de trajectòri­a en la indústria farmacèuti­ca.

En els seus tres anys de vida, l’NBD ha treballat per a totes les empreses destacades del sector

 ??  ?? La tecnologia de simulació computacio­nal que ofereix l’NBD permet reduir els costos durant la fase de selecció de les molècules a sintetitza­r
La tecnologia de simulació computacio­nal que ofereix l’NBD permet reduir els costos durant la fase de selecció de les molècules a sintetitza­r

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain