La Vanguardia (Català) - Diners

Espanya suspèn en innovació

La inversió creix més d’un 6% i arriba fins a l’1,24% del PIB però continua per sota de la mitjana europea

- Blanca Gispert

Espanya ha tornat a suspendre en innovació tecnològic­a. La inversió de l’Estat en R+D+I va ser de 14.900 milions d’euros el 2018, segons les últimes dades disponible­s a l’INE. Aquesta xifra suposa un increment d’un 6,3% respecte a l’any anterior i un augment per segon any consecutiu. A Catalunya la inversió va créixer un 7,2% i va arribar als 2.513 milions d’euros, un 23,5% del total espanyol.

Els resultats mostren com s’ha consolidat la recuperaci­ó de la inversió, que havia caigut sota mínims durant anys i fins al 2016. Tot i això, Espanya continua estant per sota de la mitjana de la Unió Europea. Mentre que la inversió a l’Estat va ser equivalent a un 1,24% del PIB, als països comunitari­s va arribar a un 2,06%, segons les últimes dades disponible­s a

Eurostat. L’objectiu de la Unió Europea era arribar a un 3% el 2020, un escenari llunyà almenys per a Espanya. En altres països més innovadors com Corea del Sud la inversió és d’un 4,5%; a Suècia i Suïssa, d’un 3,3%; a Dinamarca, d’un 3,1%, i a Alemanya d’un 3%. (La Xina i els Estats Units inverteixe­n poc més d’un 2%)

“A Espanya les polítiques d’innovació no han tingut prioritat ni pressupost­os estables ni programes eficients”, lamenta Xavier Ferràs, professor a Esade especialit­zat en innovació. El dèficit tecnològic per aconseguir els objectius europeus avui és de 21.213 milions d’euros, calcula. “Aquesta és la inversió addicional que hauria de fer l’economia espanyola, tant a escala pública com privada, per poder situar-se en un 3%”.

D’altra banda i com ja va passar el 2017, un dels aspectes més alarmants va ser la poca execució del pressupost públic destinat a R+D+i. El 2018 el Govern central havia pressupost­at 7.003 milions d’euros i finalment només es van consignar 3.278 milions, és a dir, ni la meitat del total. Segons el professor, aquest problema s’explica per l’excessiva complexita­t burocràtic­a i la ineficiènc­ia financera dels seus instrument­s, com les dures condicions a què han de fer front les empreses per aconseguir aquest tipus de crèdits.

Precisamen­t són les empreses les que impulsen la inversió en i+D+i en el conjunt de l’Estat espanyol. Segons l’INE, més d’un 56% de la inversió la va desemborsa­r el sector privat. La van seguir l’ensenyamen­t superior, amb més d’un 26% del total; l’administra­ció pública, amb un 17%, i finalment, el 0,3%, restant del sector de les institucio­ns privades afany de lucre.

Per capgirar aquesta situació, el professor suggereix establir un pla nacional de recerca i desenvolup­ament i competitiv­itat, coordinar les polítiques d’investigac­ió amb les del sector industrial, potenciar els clústers a nivell territoria­l, crear mecanismes àgils de finançamen­t especialme­nt per als projectes que estan en una fase més inicial, i reforçar els centres tecnològic­s dotantlos d’estabilita­t financera, massa crítica i capacitat investigad­ora. sense

Com el 2017, la meitat del pressupost públic en R+D+I no es va executar per culpa de la burocràcia

 ?? . ?? Worten. Els segueixen molt de prop els auriculars Airpods, el rellotge intel·ligent Amazfit i l’iPhone 11. Els regals en tecnologia s’han convertit en una opció cada vegada més popular aquestes festes. Segons Worten, un 48% de la població espera un regal tecnològic per Nadal.
. Worten. Els segueixen molt de prop els auriculars Airpods, el rellotge intel·ligent Amazfit i l’iPhone 11. Els regals en tecnologia s’han convertit en una opció cada vegada més popular aquestes festes. Segons Worten, un 48% de la població espera un regal tecnològic per Nadal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain