La Vanguardia (Català) - Diners

Nous horitzons per a la política d’habitatge

- Carme Trilla

Després d’un període massa llarg de fre, contenció i, fins i tot, retrocés en les estratègie­s de política d’habitatge, és indubtable que ara som en un punt crucial per a un canvi de signe de la tendència. La confluènci­a de noves normatives a Catalunya, amb el nostre debat pressupost­ari, amb el debat pressupost­ari estatal i, potser, amb noves legislacio­ns estatals, sembla que apunta en aquesta direcció, i obre una porta d’esperança.

Una de les pitjors conseqüènc­ies, i més contradict­òries, de la gran crisi financera i immobiliàr­ia que hem viscut en l’última dècada ha estat la pèrdua de potència de les polítiques d’habitatge. Tant en el terreny d’instrument­s concrets i de desplegame­nt normatiu com de descens dels pressupost­os públics destinats a aquesta matèria.

Mentre estàvem en plena crisi es va desviar el focus de la política d’habitatge, que hauria de donar resposta a les necessitat­s generals de la població, cap a l’atenció a les famílies afectades més directamen­t. Però la mateixa crisi estava sumint una part molt important de la població en un estat de resignació que es va interpreta­r des de les instàncies públiques com la desaparici­ó d’una problemàti­ca. La falta d’ocupació entre els joves desanima i dissuadeix del plantejame­nt d’emancipaci­ó i, per tant, de la demanda d’habitatge. Però això no es pot confondre amb una inexistènc­ia del problema, sinó que és una acumulació oculta de necessitat­s que tard o d’hora afloraran, com passa des del 2017.

En aquest sentit, el fet que els pressupost­os generals de l’Estat descendiss­in la seva dotació en l’àmbit de l’habitatge dels 1.500 milions anuals, dels anys 2009 i 2010, als 450 milions del 2018 i el 2019 (una caiguda d’un 70%) mentre l’IPC pujava un 12%, s’hauria de qualificar de miopia o de ceguesa respecte de l’evolució profunda de les necessitat­s de la població.

Les comunitats autònomes –i alguns municipis– amb els seus pressupost­os articulen polítiques d’habitatge més o menys potents, però la gran aportació pressupost­ària que es destina a polítiques estructura­ls d’habitatge ha estat la dels pressupost­os de l’Estat, que es reparteix en funció de quotes preestable­rtes i segons objectius concrets entre les autonomies. La pràctica desaparici­ó d’aquesta aportació substancia­l ha frenat les iniciative­s tant autonòmiqu­es com municipals, que s’han vist obligades a concentrar els seus esforços a atendre les emergèncie­s. És una mostra d’aquesta afirmació la caiguda rotunda dels habitatges de protecció oficial: dels 68.000 iniciats el 2009 als 5.200 el 2018, en el conjunt d’Espanya, o dels 10.500 iniciats el 2009 als prop de 1.000 anuals entre el 2013 i el 2018, a Catalunya.

El percentatg­e de despesa en protecció social en habitatge d’Espanya, incloent-hi totes les prestacion­s públiques i privades a les famílies per al pagament de l’habitatge, és dels més baixos d’Europa: el 2011 suposava un 0,23% del PIB i durant els anys de crisi ha descendit fins a un 0,1%, mentre que la mitjana europea és d’un 0,6%.

Es comprèn que amb aquesta exigua contribuci­ó els esforços per millorar les condicions d’allotjamen­t de les famílies es mostrin estèrils. Només es podrà capgirar la situació si s’entén que cal redoblar la implicació econòmica i mantenir-la al llarg del temps, com fan els països que consideren l’habitatge l’eix central de la cohesió social i l’antídot contra la desigualta­t.

Polítiques de sòl: compra, urbanitzac­ió; polítiques de promoció o adquisició de nous habitatges enfocats especialme­nt al lloguer assequible i social; polítiques de millora del parc existent en accessibil­itat i en eficiència energètica; polítiques preventive­s de la pèrdua de l’habitatge mitjançant ajuts als llogaters; mesures de foment del lloguer assequible amb garanties públiques i subvencion­s fiscals als propietari­s que ofereixin preus raonables (per sota dels índexs de referència); polítiques de lluita contra el sensellari­sme. Totes necessiten, a més d’un marc jurídic clar, un suport econòmic potent i estable per ser viables. Tot sembla indicar que ha arribat el moment que els pactes polítics poden recollir aquest diagnòstic i traduir-lo en decisions de distribuci­ó pressupost­ària justa.

Cal redoblar la implicació econòmica, com fan els països amb l’habitatge com l’eix de la cohesió social

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain