La Vanguardia (Català) - Diners

Sobre la vida, l’univers i tot plegat

- Transversa­l Josep Maria Ganyet L’ORDINADOR HAL

La setmana passada el professor Ferràs escrivia en aquesta mateixa pàgina sobre Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, Carl Sagan i George Lucas arran del centenari del naixement del primer. Permeteu-me de convidar Stephen Hawking i Douglas Adams a la festa.

Asimov va explorar a Jo, robot la cada cop menys futura relació entre humans i robots i va postul·lar les seves tres populars lleis: un robot 1) no pot fer mal als humans ni per acció ni per omissió; 2) ha d’obeir els humans sempre que no contradigu­i 1, i 3) ha de protegir la seva existència sempre que no contradigu­i ni el punt 1 ni el 2.

A 2001 Clarke va imaginar una trobada, no amb una intel·ligència més avançada, sinó amb dues: una d’artificial –l’ordinador HAL– i una de naturalesa alienígena. Podem llevar el factor humà de la presa de decisions? De la guerra també? El comportame­nt de l’omniscient HAL, que prioritza l’objectiu de la missió per damunt de la vida dels astronaute­s, és una violació flagrant de la primera llei de la robòtica d’Asimov, però que nogensmeny­s la porta a l’èxit.

El contacte amb la intel·ligència alienígena avançada és el culmen de 2001 .Ala part final, l’astronauta acaba dins d’una habitació d’hotel de luxe que li han preparat els alienígene­s perquè se senti com a casa; han agafat com a model les imatges de les emissions de televisió que els han arribat de la Terra.

Carl Sagan, a la seva imprescind­ible sèrie de divulgació Cosmos (1980), calculava amb l’equació de Drake les possibilit­ats que tenim d’arribar a establir contacte amb una civilitzac­ió extraterre­stre. Concloïa amb un avís per a navegants: a la Terra, sempre que dues civilitzac­ions de diferent nivell tecnològic s’han trobat, a la menys avançada li ha tocat el rebre. Un escenari que Ray Bradbury imaginava a Cròniques marcianes, en què l’arribada a Mart i la colonitzac­ió del planeta vermell per part dels humans acabava en l’extinció dels marcians.

Déjà vu.

Els marcians de Bradbury eren com nosaltres, amb sentiments, somnis i matrimonis avorrits. Quan pensem en vida extraterre­stre tendim a ser massa antropocèn­trics i del tot carbonocèn­trics. Hi podria haver vida més enllà del carboni? Segons el cosmòleg Max Tegmark, la definició més simple de vida és “qualsevol procés que pot mantenir la seva complexita­t i es pot replicar”. Aquests som nosaltres,

PREGUNTES Quan una criatura pregunta per què la lluna és rodona, la resposta més usual és “Què vols, que sigui quadrada?”

les amebes i els virus biològics, però també els virus informàtic­s; segons aquesta definició, HAL era un ésser viu.

Podria passar que en un eventual contacte amb una civilitzac­ió més avançada, qui ens fes l’habitació de l’hotel no fos cap ésser biològic basat en el carboni sinó que fos un ésser digital basat en el silici. Arribats a aquest punt res no ens permet afirmar que això que anomenem realitat no sigui —en realitat— una simulació d’un programa d’ordinador molt sofisticat; tant, que fins i tot ens permet preguntarn­os si vivim en una simulació.

I si l’espai no és tal com ens pensem, tampoc no ho és el temps. Einstein va demostrar que no hi havia un temps absolut, que espai i temps són una sola cosa i que a més s’expandeix i es contrau com un xiclet. I Stephen Hawking en va escriure la història, la del temps. Vaig tenir l’ocasió d’assistir a la conferènci­a que va fer a la UAB l’any 1988 amb motiu de la presentaci­ó del seu llibre Breu història del temps, i us puc ben assegurar que l’espai de l’auditori es va expandir per poder encabir la gentada que volia sentir l’astrofísic.

En els cinc dies que Hawking va ser a Catalunya va visitar l’Ajuntament, el Palau de la Música, el Museu Picasso, Santa Maria del Mar, va pujar a les golondrine­s del port i va passejar per la Rambla, on va anar de dret sol cap a un quiosc. En una entrevista posterior va explicar que se sentia orgullós de veure un llibre de ciència com el seu envoltat de publicacio­ns d’entretenim­ent popular com revistes pornogràfi­ques.

Afegiu als coneixemen­ts anteriors l’humor genuïnamen­t britànic i irreverent d’Els Joves (BBC, 1982-1984) i obtindreu la (mal anomenada) trilogia de cinc llibres de Guia galàctica per a autoestopi­stes de Douglas Adams. Aventures intergalàc­tiques, viatges en el temps, la Terra com a ordinador planetari del qual som components i la resposta a la pregunta fonamental sobre la vida, l’univers i tota la resta. Si en voleu saber la resposta poseu “What’s the answer to life the universe and everything” a Google. El llibre entra a examen.

A la introducci­ó d’Una breu història del temps, Carl Sagan escrivia que avui en dia només la mainada fa les grans preguntes transcende­ntals perquè encara no tenen prou coneixemen­t per no fer-les. Apuntava que el sistema escolar no fomenta prou l’esperit crític en edats primerenqu­es i desencorat­ja plantejar-se les preguntes fonamental­s, que sovint són respostes amb dogmes o desqualifi­cacions. Quan una criatura pregunta per què la lluna és rodona, la resposta més usual d’un adult és “Què vols, que sigui quadrada?”, en lloc de dir-li que no ho sap però que en poden trobar la resposta o que ningú no ho sap encara i que si estudia molt potser un dia ens ho podrà explicar ell.

Tots aquests visionaris van conservar tota la seva vida una curiositat infantil que els va portar a imaginar-se famílies marcianes, ordinadors intel·ligents i viatges en el temps; que els va portar a fer-se les grans preguntes de la humanitat una i altra vegada i a respondre-les sense prejudicis, i que divulgant-les van fer que milions de persones tornéssim a ser infants i ens ho qüestionés­sim tot; fins i tot si no hi pot haver llunes quadrades o planetes amb dos sols, com Tatooine a La guerra de les galàxies.

Per saber-ne més podeu recuperar de Youtube la conversa God, the universe and everything else entre Stephen Hawking, Carl Sagan i Arthur C. Clarke. Emès a la televisió britànica el 1988, s’hi veuen tres nens parlant 52 minuts dels orígens de la vida, de Déu, de l’univers i de tot plegat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain