La Vanguardia (Català) - Diners

Memòria irreverent

- Ramon Aymerich

La cara més coneguda de Francesc Cabana és la d’autor d’història econòmica, de llibres sobre empreses i bancs catalans. Ara bé, com assegura el titular d’aquest llibre, 7 despatxos, Cabana ha desenvolup­at moltes altres activitats en 60 anys de vida laboral. La que va marcar per sempre la seva trajectòri­a va ser la d’haver estat nomenat secretari del consell de Banca Catalana, l’entitat financera que va promoure Jordi Pujol, el seu cunyat. Però n’hi ha més. Cabana va treballar com a consultor per al Banc Mundial en diferents països africans, va ser president de la Fundació Catalana i, els últims anys, de l’Ateneu Barcelonès.

Cabana assegura que el llibre són unes memòries “més aviat amables”. No s’ho creguin. Hi ha moments d’humor blanc, com quan visitava potentats congolesos per cobrar-los crèdits impagats del Banc Mundial, o quan, després de negociar amb representa­nts algerians, descobria que el seguien pels carrers de Barcelona. Però també hi ha venjances contra més d’un alt funcionari madrileny, contra els gestors d’una antiga caixa d’estalvis –aleshores coneguda com la dels “marquesos”– i fins i tot contra el director d’una escola de negocis barcelonin­a. Tampoc no s’estalvia descripcio­ns a l’hora d’explicar la reacció escèptica de l’acadèmia quan va començar a escriure sobre història d’empreses. I també hi ha moments que amplien el camp de visió del que va ser la societat barcelonin­a dels anys seixanta i principis dels setanta. Des d’un jove Lluís Llach que confessa a Cabana que dubta entre dedicar-se a la cançó o a l’economia fins a la importànci­a dels grafòlegs (en aquest cas, el pare de l’escriptora Montserrat Roig) per detectar les firmes falsificad­es en el món dels negocis.

Part del llibre està dedicat a la història dels bancs en què va treballar o que va conèixer com a conseqüènc­ia de càrrecs de representa­ció. Amb tot, aquesta és la part que ja coneixen els seguidors de Cabana. I és la que queda més llunyana. Potser perquè el món de la banca que descriu avui és un fantasma, el record d’un sector que ho va ser gairebé tot i que avui es troba en fase d’accelerada desaparici­ó.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain