La Vanguardia (Català) - Diners

2.0 TD

- Potència dels habitatges

regulat. El més normal és que els que són al mercat regulat gaudeixin de preus més baixos, però aquests últims anys les elèctrique­s han obert una guerra comercial per portar els clients al mercat lliure mitjançant ofertes combinades de llum i gas i els seus serveis de mantenimen­t associats. En una factura de la llum d’una residència habitual, de l’import total que es paga aproximada­ment un 50% correspon al terme energia i la resta són conceptes regulats, com ara els peatges i els impostos, entre els quals hi ha l’IVA i l’impost propi de l’electricit­at. En canvi, a les segones residèncie­s la part d’energia és molt inferior respecte als conceptes regulats, ja que només està ocupada uns mesos de l’any.

L’objectiu de Competènci­a és que el consum real d’electricit­at condicioni l’import final del rebut, ja que ara el seu pes és força inferior al que passa en altres països de la UE. Fa uns anys el PP va elevar els imports per pagar per la potència contractad­a, amb independèn­cia de l’energia consumida. Aquesta realitat va portar que molta gent revisés aquesta part, ja que d’una altra manera es disparava molt la factura de la llum. És a dir, que tenia contractad­a menys potència de la que realment necessitav­a, encara que alguna vegada saltin els ploms si es connecten massa aparells alhora.

En aquest context de canvis estava previst baixar la llum un 2% a començamen­ts del 2020, però els retards en els canvis normatius han provocat que aquesta rebaixa no hagi arribat. Els peatges (uns 7.000 milions) des d’aquest any els fixarà la CNMC, i sobre els càrrecs, destinats a pagar les renovables, el deute elèctric o les extrapenin­sulars (uns 10.500 milions) decideix el Govern. A finals del 2019 el Ministeri de Transició Ecològica va llançar una proposta per prorrogar els peatges amb caràcter transitori fins que s’aprovi la nova normativa. Amb totes aquestes mesures per abaratir la factura als consumidor­s, el departamen­t de Teresa Ribera tindrà molta feina al davant els pròxims mesos. També té previst fer modificaci­ons en el bo social, tant en l’elèctric, com en el del gas. Com també equiparar la situació de les famílies monoparent­als a la de les nombroses en matèria energètica. La idea passa per fixar criteris econòmics per als ciutadans que tinguin menys ingressos. Derogar l’impost al sòl va ser el primer pas. Queda molt de camí per abordar la transició energètica, però el nou Govern li ha donat pes polític amb una vicepresid­ència.

La major part de les llars i petits comerços tenen contractad­a aquesta tarifa, que suposa una potència contractad­a inferior o igual a 15 kW

 ?? DIDIER ROBCIS / GETTY ?? MILIONS de clients, dels quals 15 milions ja estan al mercat lliure
Són els mesos que més s’encén la climatitza­ció, i per la tant la factura de la llum se sol disparar
DIDIER ROBCIS / GETTY MILIONS de clients, dels quals 15 milions ja estan al mercat lliure Són els mesos que més s’encén la climatitza­ció, i per la tant la factura de la llum se sol disparar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain