La Vanguardia (Català) - Diners

Importànci­a del dividend

- Jesús Sánchez Quiñones

Després de cinc anys de tipus d’interès negatius per part del BCE, els grans damnificat­s de la política ultralaxa del Banc Central Europeu són els estalviado­rs i inversors més conservado­rs. Obtenir rendibilit­at positiva sense assumir riscos s’ha convertit en una quimera. Ni els dipòsits ni la renda fixa “menys arriscada” ja ofereixen cap rendibilit­at.

La forta caiguda dels tipus d’interès de la pràctica totalitat dels bons el 2019 ha propiciat un extraordin­ari comportame­nt dels productes de renda fixa però que difícilmen­t es podrà repetir en aquest exercici. Un bo de l’Estat a deu anys va començar l’any oferint una rendibilit­at d’un 1,4% i en va acabar oferint a penes un 0,46%. Aquesta caiguda dels tipus va permetre una revaloritz­ació en preu de gairebé un 10%. Tret que els tipus dels bons a deu anys se situessin en negatiu, seria impossible que el bon comportame­nt de la renda fixa es repetís també aquest any.

Les persones que necessiten rendes periòdique­s de les seves inversions financeres per complement­ar els seus ingressos es veuen empeses a assumir més i més riscos. Invertir en borsa amb criteris de rendibilit­at per dividend es converteix en una opció per a els que siguin capaços de suportar la volatilita­t de renda variable. L’anàlisi de la sostenibil­itat del dividend en cadascuna de les empreses és fonamental.

Els últims cinc anys el nivell de l’Ibex 35 ha caigut un 4%, però via dividends ha proporcion­at un 21% als inversors. Amb una rendibilit­at per dividend actual propera a un 4% per al conjunt de l’Ibex 35, la considerac­ió de la inversió en borsa via carteres per dividend es converteix en una opció sempre que hi hagi la capacitat de suportar els inevitable­s vaivens de les cotitzacio­ns. Amb tipus negatius, sense risc no hi ha rendibilit­at.

EL PITJOR

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain