La Vanguardia (Català) - Diners

Els fons, davant el repte de repetir

La renda variable es presenta com el recurs inevitable per afrontar un altre any de tipus negatius

- Primo González

Batre un 7% de rendibilit­at mitjana que van aconseguir els fons d’inversió durant l’any passat, un registre certament històric, hauria de ser el gran repte dels gestors d’inversió col·lectiva per a aquest any. D’entrada, els inversors han pres bona nota que resulta absurd quedar-se content amb rendibilit­ats gairebé nul·les en molts actius, sobretot en el terreny de la renda fixa, quan a les borses, sense adoptar per això grans dosis de risc, hi ha molts fons d’inversió que superen un 10% de rendibilit­at.

Dels prop de 2.900 fons que hi ha a Espanya, els que han superat el 10% de rendibilit­at han estat 920. Per sobre d’un 5% de rendibilit­at acumulada al conjunt de l’any es poden comptabili­tzar uns 1.450. Sens dubte, és una marca que difícilmen­t obtindran els gestors sense tenir en compte les expectativ­es de la renda variable, que és on es poden assolir i superar aquests nivells de rendiment per a l’estalvi. Sobretot en una etapa com l’actual, en què s’ha imposat la tirania dels tipus d’interès negatius i en què a curt termini no s’entreveuen possibilit­ats que la política monetària faci un gir en la direcció contrària.

La renda variable ha començat l’any amb alguns dubtes, però, en qualsevol cas, amb els índexs dels Estats Units en màxims històrics. I ha estat precisamen­t la borsa dels Estats Units la que durant l’any passat va facilitar una bona part de la tirada alcista dels mercats.

Que aquest any es repeteixi la mateixa història no tindria res d’estrany, per bé que l’aposta dels gestors de fons per les accions continuarà endavant, segons la majoria dels analistes, que veuen marge en molts mercats regionals per a noves millores en les cotitzacio­ns, malgrat que el nombre de companyies que es consideren barates ha descendit considerab­lement.

L’any passat més de 900 d’aquests vehicles d’inversió van superar la barrera del 10% de rendibilit­at

Una de les raons per les quals darreramen­t l’atractiu dels fons d’inversió està resultant imbatible per a molts inversors és perquè en aquests moments amb prou feines hi ha alternativ­es de rendibilit­at als mercats. De la renda fixa han desaparegu­t molts actius rendibles, i el pes dels títols que presenten signe negatiu en la seva rendibilit­at ha anat en augment amb el pas del temps.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain