La Vanguardia (Català) - Diners

Líders del 30%

- P. González

Els fons d’inversió amb més rendiment l’any passat van aconseguir guanys realment espectacul­ars. Tot i que la llei dels grans números obliga a valorar més el que els ha succeït a la majoria dels inversors, també convé donar un cop d’ull als fons en què hi ha hagut les millors oportunita­ts.

Són 34 els que han liderat els guanys el 2019, però alguns d’ells són d’una dimensió gairebé testimonia­l. En realitat, els més rendibles, que van superar un 30% de guany durant l’exercici i van gestionar més de nou milions d’euros en actius, amb prou feines s’acosten als 20 i, entre aquests, només tres gestionen patrimonis superiors als 400 milions d’euros. Un va tancar l’any amb poc més de 1.000 milions d’euros, el FonCaixa Tendencias, en una de les seves categories. Es pot dir que es tracta de fons d’alt risc, és a dir, fons que no transiten per mercats de tipus defensiu, com ara els de renda fixa o els fons garantits o de gestió passiva. En tots els casos es tracta de fons que han aconseguit la seva bona collita als mercats internacio­nals de renda variable i, en especial, a les borses dels Estats Units.

Si aquesta tendència continua aquest any o no és una cosa que fa de mal pronostica­r, però aquest primer mes de l’any 2020 les borses dels Estats Units continuen presentant màxims històrics. En realitat, gairebé la totalitat dels fons (tot just cinc han aconseguit els seus bons guanys en altres mercats) han obtingut els retorns a les borses dels Estats Units i gairebé sempre la inversió en companyies tecnològiq­ues és el motiu principal dels guanys més elevats.

La continuïta­t dels guanys en aquests fons d’alta rendibilit­at no sempre és dilatada, però 7 dels 18 fons més rendibles de l’any passat han aconseguit rendiments superiors als dos dígits de mitjana anual els deu últims anys. El

Merchfondo Global, del grup Andbank España, ha vorejat el 16% de rendiment mitjà anual en aquest decenni. El fons de Bankinter especialit­zat en les companyies de l’índex Nasdaq, de la borsa americana, ha estat el segon més rendible entre els millors fons de l’any passat, amb un retorn mitjà anual d’un 15,4%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain