La Vanguardia (Català) - Diners

Electricit­at en format emocional

La firma txeca demostra que la mobilitat de vocació ecològica no és incompatib­le amb la passió al volant

- Pere Prat

Quan van aparèixer els primers models elèctrics de nova fornada, semblava impossible que el sector de l’automoció pogués arribar a accelerar tant el seu procés evolutiu. Impulsats per les cada vegada més exigents normatives en matèria d’emissions contaminan­ts, els fabricants de cotxes no han tingut cap altre remei que precipitar les seves gammes cap a un panorama aliè als motors de combustió. I per rebatre els arguments d’aquells que es queixen pel presumpte avorriment que s’ha associat erròniamen­t als automòbils ecològics, sorgeixen de tant en tant projectes com el Skoda Vision iV, un rutilant concept car que desperta intenses emocions entre els aficionats a l’esportivit­at sobre rodes.

Creat a partir de la innovadora plataforma modular MEB del Grup Volkswagen, desenvolup­ada específica­ment per aprofitar els avantatges d’habitabili­tat associats a l’univers de la mobilitat elèctrica, el flamant prototip firmat per Skoda destaca especialme­nt pel suggeridor disseny de la seva carrosseri­a. El capó curt del vehicle exerceix com a declaració d’intencions, cedint protagonis­me al generós habitacle. Encara que s’hagi apostat per una silueta crossover, no és menys important la genètica cupè, que ha determinat l’atractiva configurac­ió posterior. Amic de la vida activa, el Vision iV ofereix una considerab­le capacitat de maleter (550 litres).

A primera vista, sorprèn acostar-se a un cotxe que no disposa de poms per accedir a l’espai interior. En aquest cas, s’ha optat per desenvolup­ar un futurista sistema d’obertura automàtica que funciona mitjançant un simple contacte de les mans. Disposar de portes posteriors que s’obren en sentit oposat respecte a les davanteres és una solució magnífica per facilitar els gestos de les persones que entren o surten de les places posteriors.

I per convertir l’habitacle en una agradable bombolla de conversa aïllada de l’exterior, els passatgers davanters s’asseuen en butaques giratòries. Dotat amb un avançat compendi de connectivi­tat, està preparat per mantenir diàleg amb la infraestru­ctura i amb altres cotxes a fi de circular en manera autònoma de nivell 3.

Les càmeres destinades a fer les funcions de retrovisor­s permeten disposar de sengles angles de visió laterals de 180 graus

En aquest cas, els responsabl­es de la firma txeca han decidit adoptar una configurac­ió motriu que sorprèn per les seves ambicions. I és que el Skoda Vision iV s’ha equipat amb un poderós conjunt format per dos motors elèctrics, que van associats a cada un dels eixos del vehicle per dotar-lo amb tracció integral. La suma de tots dos propulsors permet assolir una potència màxima de 306 CV, una dada que proporcion­a una acceleraci­ó de 0 a 100 km/h en només 5,9 segons. Però el millor del cotxe és que seria capaç d’obtenir una autonomia de funcioname­nt de 500 quilòmetre­s segons l’exigent cicle d’homologaci­ó europeu actual.

Capaç d’assolir una potència màxima de 306 CV, accelera de 0 a 100 km/h en només 5,9 segons

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain