La Vanguardia (Català) - Diners

Catecismes corporatiu­s

- Transversa­l Xavier Marcet Gestionar un negoci

Si només un petit percentatg­e dels tallers de design thinking haguessin donat algun resultat, tindríem un teixit empresaria­l que faria salts d’innovació. Si la majoria dels plans fossin realitat, ni que fos en una tercera part, les empreses tindrien una solidesa estratosfè­rica. Si les ISO ho arreglessi­n tot, no tancaria mai cap empresa amb certificac­ions de qualitat. Això vol dir que aquestes metodologi­es no són útils per al management? No, ni de bon tros. Simplement vol dir que les metodologi­es són eines que demostren la destresa de qui les fa servir. Les metodologi­es són fulls de ruta, seqüències operatives, però no són ni catecismes corporatiu­s ni receptes infal·libles. Una cosa és fer tallers o jornades d’outdoor training ,iuna altra aconseguir resultats d’impacte. Per què una metodologi­a en una empresa dona grans resultats i en una altra empresa semblant fracassa? Simplement perquè darrere hi ha persones diferents, tant les que implemente­n el mètode com les que l’adopten. Les persones, i amb elles les cultures corporativ­es, són decisives perquè una metodologi­a funcioni o resulti mediocre. Vendre metodologi­es a granel, al marge de la singularit­at de cada organitzac­ió, s’assembla molt a vendre fum.

Perdoneu la incursió familiar. La meva mare, d’origen alcoià, improvisav­a uns “arrossos de pobre” excepciona­ls. Eren famosos entre tots els meus amics. Eren arrossos fets amb el que tenia a casa, productes de gran senzillesa. Anys abans que la meva mare morís em vaig fixar molt en com feia aquells arrossos. Vaig prendre notes. Vaig articular una recepta. Però no hi ha manera. I per molt que cuini arrossos que tenen una certa acceptació, cada vegada que intento fer l’“arròs de pobre” de ma mare la diferència és abismal. El seu era manifestam­ent més bo. En management, doncs, passa una mica el mateix. Les eines, les metodologi­es, requereixe­n talent. Un exemple. Acaba de sortir un llibre excel·lent d’Alfons Cornella, un dels grans del management. Es titula: Cómo innovar sin ser Google? (Profit, 2019). En aquest llibre, Cornella, a més de donar un recital d’alt nivell al voltant de la innovació, proposa una metodologi­a per innovar. I mireu, jo que fa molts anys que gestiono innovació us he de dir que és de les millors metodologi­es que he vist. Estic segur que en mans de Cornella és una eina diferencia­l, però no estic segur del seu resultat si algú la vol adoptar com un nou catecisme. El més important dels mètodes és saber quan cal saltar-se’ls. Fa uns

Metodologi­es En el ‘management’ empresaria­l tenen èxit les eines senzilles que potencien el valor de les persones

dies Genis Roca m’explicava una sucosa anècdota de Gabriel Ferraté, l’exrector de la UPC i de la UOC. Pel que sembla van convèncer Ferraté que la UOC havia de tenir un reglament, i la resposta de Ferraté va ser: “Que sigui curt, perquè ens l’haurem de saltar moltes vegades”. Ja que amb les metodologi­es passa igual, són millors com a inspiració que no pas com a catecisme. Les metodologi­es requereixe­n criteri; no són partitures inalterabl­es. En un món que canvia tant, els ortodoxos del mètode acaben sent guardians d’essències menors. El somni de la raó produeix monstres, va proposar Goya; l’aplicació acrítica dels mètodes, també.

El súmmum és quan es tracta de metodologi­es molt complicade­s. Mireu, les eines que han tingut més impacte en

management n’han tingut perquè són senzilles, fàcils de fer servir i són les que ajuden a prendre decisions. Dos exemples. Aviat farà seixanta anys que a l’Stanford Research Institute es va crear la famosa metodologi­a del SWOT Analysis, la del DAFO, la famosa matriu de debilitats-amenaces-fortaleses-oportunita­ts. Fa uns quinze anys Alex Osterwalde­r va promoure la matriu del business model canvas per entendre el més bàsic d’una empresa o d’una innovació: la proposta de valor. Matrius senzilles però útils, inspirador­es.

El més difícil en una empresa és que encaixin les estructure­s, les tasques, els mètodes i les persones. No dubteu que el més difícil és triar bé les persones, tant si es tracta d’empreses consolidad­es com d’emprenedor­ies. No veig gaires fundadors de les nostres empreses rellevants que comencin les seves aventures inicials amb un catecisme de management a la mà. Penso en Amancio Ortega d’Inditex o en Josep Terradella­s de Casa Tarradella­s. Els veig, això sí, parlant molt amb els seus clients i adaptant amb agilitat els seus productes i serveis al que aquests els diuen. En general en les empreses les metodologi­es venen després, i el seu ús creix alhora que creixen les burocràcie­s internes. Els que s’entossudei­xen a tenir empreses perfectes sempre són una mica perillosos. Si dediquem més temps a les persones que als catecismes corporatiu­s ens anirà més bé.

No vull dir que no s’hagin de fer servir eines, mètodes. Vull dir que qui és al centre són les persones, i les metodologi­es giren al seu voltant, no pas al revés. Hi ha gent que proposa mètodes que converteix­en les persones gairebé en màquines executores, i llavors passa una cosa previsible: les persones són substituïd­es per màquines més o menys espavilade­s. La gent rarament fa coses extraordin­àries només per aplicar una metodologi­a. L’èxit arriba per un conjunt de factors que tenen més a veure amb el funcioname­nt dels equips, amb les seves sincronies, amb la inexistènc­ia de línies divisòries, amb els estils de lideratge. Si es donen aquestes coses, llavors els mètodes poden ser d’alt impacte. Sense aquestes coses els mètodes es queden, en general, en grans arquitectu­res sobre un paper que ho aguanta tot.

Peter Drucker, el pare del management modern, va dir amb la seva sagacitat habitual: “La major part del que anomenem

management consisteix a dificultar que les persones facin la seva feina”. De vegades ens compliquem una mica la vida. Mireu, per gestionar un negoci n’hi pot haver prou amb mètodes i màquines. Però per gestionar una empresa, les metodologi­es poden ser necessàrie­s, però les persones ho són molt més. Posem més propòsit que mètode, o, si voleu, mètode amb propòsit. Ens anirà més bé.

 ?? MIKROMAN6 / GETTY ??
MIKROMAN6 / GETTY
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain