La Vanguardia (Català) - Diners

La desunió europea del salari mínim

La proposta de la Comissió vol potenciar la seva cara més social, però l’acceptació que té és desigual

- Piergiorgi­o M. Sandri

Guanyar 2.000 euros a Luxemburg no és el mateix que 260 euros a Bulgària. O potser sí. Perquè aquestes xifres tenen alguna cosa en comú: represente­n el salari mínim al seu respectiu país. Just quan aquesta mateixa setmana el Govern espanyol ha fet el pas d’elevar el sou mínim a 950 euros mensuals, la Comissió vol obrir el meló per introduir el 2024 un sou mínim comú als estats membres, que se situaria en el 60% del salari mitjà –és a dir, el que està a la meitat del rang de distribuci­ó– de cada país. Es tracta d’una mesura que aixeca moltes preguntes.

Per què la UE vol un salari mínim comú?

La primera raó és, òbviament, garantir als treballado­rs europeus un nivell d’ingressos digne. “L’objectiu de fons és garantir a qui es desplaça a la recerca d’ocupació a Europa que tindrà unes condicions mínimes per poder viure al país”, raona Pablo Simón, professor de Ciències Socials de la Universita­t Carlos III de Madrid. D’aquesta manera s’estimula la mobilitat laboral en el si de la Unió. Però, a més, amb aquesta mesura Brussel·les compleix un gest propagandí­stic important. “Sovint s’ha acusat la UE d’imposar retallades i ajustos, mentre que ara, amb aquesta iniciativa més social, també pretén posar fre a l’auge dels moviments populistes més euroescèpt­ics”, comenta Raymond Torres, director de conjuntura i anàlisi de Funcas, que va treballar a l’Organitzac­ió, Internacio­nal del Treball (OIT).

Brussel·les té competènci­es per legislar en aquesta matèria?

No explícitam­ent, però s’aferra a l’anomenat pilar social de la UE. En tot cas, la proposta l’hauran d’implementa­r els estats, que tindran l’última paraula. El salari mínim per si sol no soluciona les diferèncie­s de cost de la vida que hi ha entre ciutats d’un mateix país, però en aquest punt podran entrar en joc altres polítiques redistribu­tives de tipus fiscal per reduir les diferèncie­s entre territoris.

Hi estan d’acord, els estats?

No hi ha consens. Els nòrdics rebutgen el salari mínim perquè no el necessiten: la negociació col·lectiva ho cobreix tot i ha donat bons resultats. És més, la iniciativa de

De les grans economies de la zona euro, Itàlia és l’única que no té salari mínim. Això es deu a raons històrique­s: una elevada afiliació als sindicats i una potent negociació col·lectiva, que preveu la retribució mínima per sectors. El Govern de la majoria del Moviment 5 Estrelles ha proposat una retribució mínima de 9 euros bruts l’hora, però el projecte està empantaneg­at al Senat i no sembla que hagi de veure la llum aviat. Avui hi ha gairebé 900 convenis col·lectius nacionals, però un 22% dels treballado­rs cobren un sou més baix que aquesta xifra. Al sud, aquest percentatg­e puja a un 33%.

 ?? PIROSCHKA VAN DE WOUW / REUTERS ??
PIROSCHKA VAN DE WOUW / REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain