La Vanguardia (Català) - Diners

El cotxe autònom aprèn la lliçó

L’empresa israeliana Mobileye ja obre mercat amb els seus sistemes d’assistènci­a al conductor

- Norberto Gallego

Ser el promotor d’una tecnologia no sempre equival a guanyar-se la vida amb aquesta tecnologia. Si es desglossen els resultats d’Intel el 2019, la subsidiàri­a Mobileye, empresa israeliana adquirida fa anys per 15.000 milions de dòlars, només ha aportat 879 milions, un 2,3% del que factura el gegant californià. Però amb un creixement (26%) que ja voldria qualsevol altra de les seves unitats de negoci.

Mobileye s’especialit­za en algunes de les avançades tecnologie­s que confluiran en una cosa que encara no existeix però de què es parla i s’escriu cada dia: el cotxe autònom. Mentre arriba el moment, subministr­a a la indústria d’automoció elements que avancen aquest futur: sistemes ADAS (Assistènci­a al Conductor, en la sigla anglesa). Des del 2008 ha despatxat fins a 54 milions de xips EyeQ per ser instal·lats en uns 300 models de vehicles de 27 marques. En el seu estat actual, els sistemes ADAS correspone­n a l’estàndard conegut com L2+ o d’“autonomia condiciona­l”.

Van equipats amb càmeres amb sensors que no són tan onerosos com els convencion­als de làser. En el seu estat actual, els sistemes ADAS estan concebuts per alertar el conductor d’un risc de col·lisió o d’atropellam­ent, però és aquest qui ha de reaccionar.

Un altre pilar de la trajectòri­a cap al cotxe autònom respon a la sigla REM (road experience management). És un procés intel·ligent de creació de mapes en molt alta definició. I el tercer component del negoci són els robotaxis, que desenvolup­a en col·laboració amb diferents fabricants i amb la complicita­t de governs municipals. La primera ciutat que té plans de servei real de taxis autònoms és Tel-Aviv a partir del 2022, en col·laboració amb Volkswagen i un fabricant local.

Gil Ayalon, director de Mobileye per a Europa, fa poc ha visitat Barcelona amb motiu d’un acord que comparteix amb l’Ajuntament i la direcció general de Trànsit. Al febrer tornarà pel Mobile World Congress perquè –diu– Barcelona és una de les ciutats europees més propícies per als seus plans d’Autonomous Ready, amb què pretén reduir la sinistrali­tat urbana: la DGT ha calculat que un 90% dels accidents a Espanya es deuen a errors humans, de manera que dona la benvinguda a iniciative­s com aquesta.

Per Barcelona ja hi circulen 170 vehicles de flotes privades i 79 autobusos equipats amb sistemes de Mobileye. I l’empresa espanyola Irizar els incorpora als seus models d’autocars més recents.

Mobileye, fundada en un suburbi de Jerusalem el 1999, no va presentar el primer producte fins al 2006. Una de les seves aproximaci­ons al cotxe autònom prové d’acords amb marques com ara Nissan, BMW, Volkswagen (i ara també la xinesa SAIC) per incorporar equips de mapatge de ciutats significat­ives, entre les quals Barcelona. Amb aquesta tecnologia el sistema aprèn que un altre cotxe sempre és un cotxe, que un carril és un carril, i que un ciclista o un vianant són potencials víctimes d’errors. El pròxim pas serà detectar objectes viaris i senyals de circulació.

Aquestes experiènci­es, afirma Ayalon, són embrions de les dues revolucion­s que espera del cotxe autònom: salvar vides i transforma­r el transport. Es podria pensar que algú amb el seu bagatge adoptaria un optimisme exaltat. Doncs no: reconeix que es tardarà anys, potser una dècada, a madurar. I que no dependrà tant de la tecnologia, que també, com de les infraestru­ctures urbanes i d’una nova legislació que s’elabori amb aquesta perspectiv­a.

El 2017 Intel va pagar per Mobileye 15.000 milions, i és el negoci que creix més

A Barcelona circulen 70 autobusos i 170 vehicles amb tecnologie­s preventive­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain