La Vanguardia (Català) - Diners

Cercador de molècules per a nous fàrmacs

-

Pharmacele­ra aplica el machine learning i algoritmes de mecànica quàntica per incrementa­r les probabilit­ats d’èxit

El disseny d’un nou fàrmac comença per trobar una molècula que el faci realitat. És el principi d’un llarg camí que només aconseguei­xen finalitzar un 4% dels projectes. Amb el seu cercador de molècules, Pharmacele­ra “multiplica per dos la taxa d’èxit i estalvia 500 milions de dòlars (451 milions d’euros) per cada medicament que s’arriba a comerciali­tzar”, assegura Enric Gibert, cofundador d’aquesta empresa emergent. Gibert assenyala que la seva eina beneficia especialme­nt la “investigac­ió de fàrmacs per a malalties minoritàri­es i l’avenç en medicina personalit­zada”.

El cercador de

Fundada el 2015, la ‘start-up’ disposa d’un equip de set persones més Luque i López molècules de Pharmacele­ra aplica l’aprenentat­ge automàtic i algoritmes de mecànica quàntica per trobar les molècules amb més probabilit­ats d’èxit. El cercador es basa en el coneixemen­t adquirit per F. Javier Luque, cofundador de l’empresa, com a investigad­or a la Universita­t de Barcelona (UB), centre amb què la start-up té un conveni de transferèn­cia tecnològic­a. Enric Herrero, extreballa­dor d’Intel, com Gibert, i Manel López, extreballa­dor d’Almirall, completen el quartet fundador.

“L’empresa va néixer el gener del 2015, però vam estar dos anys desenvolup­ant l’eina i no va ser fins a l’any passat que vam començar la fase de comerciali­tzació”, explica Gibert. Els clients de la companyia són els centres d’R+D relacionat­s amb el disseny de fàrmacs. Els socis fundadors ja han tancat els primers acords amb organitzac­ions com GSK, Chiesi o el Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es. “Hem començat pel mercat europeu, però ja estem explorant el mercat nord-americà i, més endavant, ens adreçarem també a l’asiàtic”, avança el cofundador.

Amb seu al Barcelona Tech City i un equip de set persones, fins ara Pharmacele­ra ha suposat una inversió d’1,3 milions d’euros (630.000 euros procedents d’inversors privats i 725.000 més de fons públics). Els socis preveuen arribar a una facturació d’entre quatre i cinc milions d’euros d’aquí quatre o cinc anys.

El cercador es basa en el coneixemen­t adquirit per F. Javier Luque com a investigad­or de la UB

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain