La Vanguardia (Català) - Diners

Per què el teu cap és un inútil

Els criteris de selecció prioritzen l’excés de confiança i l’egocentris­me i penalitzen les dones

- Justo Barranco

Una recerca a Google de l’expressió “el meu cap” s’autocomple­ta amb predicats com ara “em parla malament” o “em crida”. També amb “és un psicòpata” o “és un inútil”. No hi ha cap dubte que la gent amb caps excel·lents i empàtics no googlegen sobre aquest tema, però, segons afirma l’argentí Tomás ChamorroPr­emuzic –professor de Psicologia Empresaria­l del University College de Londres i cap científic de talent de Manpower Group–, les estadístiq­ues diuen el mateix. Segons Gallup, un 65% dels nord-americans preferirie­n canviar de cap abans que un augment de sou. Però, com afirma l’autor a ¿Por qué tantos hombres incompeten­tes se convierten en líderes? (y cómo evitarlo), això denota falta de visió: el següent cap podria ser pitjor.

Aquests caps, recorda, són majoritàri­ament homes: el 2017 les dones eren un 44% dels treballado­rs de les empreses de l’S&P 500 i un 6% dels consellers delegats. Quan l’autor va dir a una clienta que escrivia un llibre sobre les dones i el lideratge, ella li va suggerir: “Vols dir que escrius dos llibres?”.

Arribats a aquest punt, Chamorro-Premuzic es pregunta si l’abundància de mals líders i el fet que la majoria siguin homes estan relacionat­s. Creu que sí. I el problema són els criteris de selecció: si tants incompeten­ts es converteix­en en líders, defensa, és perquè els seus defectes de caràcter es confonen amb senyals de talent o lideratge. Trets com ara l’excés de confiança o

Empresa Activa | Paper, 16 €

l’egocentris­me, en comptes de veure’s com una alarma, porten a exclamar: “Quin paio tan carismàtic!”. Hi ha més trets: arrogància, brusquedat, inconscièn­cia de les pròpies limitacion­s i una gran admiració per si mateixos. De fet, apunta, són els seus grans fans i fan networking i autopromoc­ió contínuame­nt. Però aquests efectes no entorpeixe­n les seves carreres. Al contrari. No és estrany: Freud deia que “el narcisisme d’una altra persona té una gran atracció per a algú que ha renunciat a una part del seu”. El producte és que tant en els negocis com en la política hi ha un excedent d’egocèntric­s i incompeten­ts manant. I que a les dones els recomanen comportame­nts masculins per ascendir, com ara “creu en tu mateix” o “sigues tu mateix”, com si un pogués ser algú altre, ironitza l’autor.

I destaca que hem de canviar la visió sobre el lideratge: no és una recompensa personal sinó un recurs per a l’organitzac­ió, i és bo si augmenta la motivació i el rendiment. Líders que empoderin en comptes de cremar, que inspirin en comptes de crear ansietat. La prioritat és elevar el nivell de lideratge: un de dolent és molt costós. I per això demana canviar els criteris de selecció per d’altres –coneixemen­t expert, intel·ligència i curiositat adoben el lideratge potencial– que prediguin el rendiment real a l’empresa i no pas l’èxit de la carrera del líder. Ara, denuncia, hi ha un sistema patològic que premia els homes per la seva incompetèn­cia i castiga les dones: les poques que hi arriben tarden un 30% més i de mitjana són quatre anys més grans, tot i que quan manen tenen més intel·ligència emocional, autocontro­l, empatia i lideratge transforma­cional.

Els defectes de caràcter, denuncia l’autor, es confonen amb senyals de talent o lideratge

 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ??  ?? ¿POR QUÉ TANTOS HOMBRES INCOMPETEN­TES SE CONVIERTEN EN LÍDERES? Tomás Chamorro-Premuzic
¿POR QUÉ TANTOS HOMBRES INCOMPETEN­TES SE CONVIERTEN EN LÍDERES? Tomás Chamorro-Premuzic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain