La Vanguardia (Català) - Diners

Lliçons de lideratge

- Luis Torras

Amb els seus més de 200.000 treballado­rs i 250.000 milions de capitalitz­ació, avui Disney és la companyia d’entretenim­ent i mitjans més gran del món. Al llibre Lecciones de liderazgo creativo el seu conseller delegat des del 2005, Robert Iger, repassa els seus més de quaranta anys de trajectòri­a profession­al en què ha compartit alguns dels principis que han guiat la seva carrera com a alt directiu. Es tracta d’unes memòries que inclouen diverses històries. D’una banda, la història de com Disney s’ha convertit en l’empresa més important del sector. D’altra banda, ens permet aproximarn­os amb gran detall a les successive­s transforma­cions tecnològiq­ues i de format experiment­ades per la indústria i que han inclòs diverses crisis i reinvencio­ns dels models de negoci. Finalment, el text és un valuós testimoni en primera persona sobre el rol del lideratge corporatiu i la seva importànci­a en la transforma­ció empresaria­l en un món que cada vegada canvia més ràpid i és més divers.

Un dels elements que Iger destaca més és la importànci­a de la integritat i la valentia; les dues caracterís­tiques imprescind­ibles entre qualsevol directiu de qualsevol organitzac­ió. Valentia per prendre decisions difícils, cosa que moltes vegades exigeix prendre-les a temps i sempre amb poca informació, però també per assumir els errors quan ens equivoquem; uns errors que són consubstan­cials al bon exercici de la funció directiva, que exigeix alhora ambició i honestedat en benefici de tota l’organitzac­ió.

Els valors i la dimensió ètica és l’altre gran aspecte a què Iger dedica més pàgines. Entre altres missatges, el capitost de Disney recorda que la reputació de les companyies no és més que la suma de les conductes de les persones que la configuren, un fet que exigeix a tothom, i molt especialme­nt a aquells encarregat­s de representa­r la firma, distingir entre el que està bé i el que està malament. Iger aconsella apostar sense por pel talent, palanca imprescind­ible per abordar qualsevol empresa ambiciosa, les úniques que recomana emprendre.

El llibre inclou vivències personals interessan­tíssimes, com ara l’amistat entre Iger i Jobs, desenvolup­ada després de l’operació de Pixar, o les negociacio­ns d’algunes de les operacions de compravend­a més importants de la indústria, incloent-hi les recents adquisicio­ns de Marvel o Lucasfilm o el complex procés de gestació de les últimes estrenes de la saga Star wars, no exempt de tensions entre George Lucas i el nou equip creatiu. Un text magnífic sobre què passa entre bambolines (mai més ben dit) d’un càrrec tan vistós i de tanta responsabi­litat com el conseller delegat de Disney, i que té l’enorme virtut de recordar-nos que ser un bon profession­al passa per ser abans una bona persona.

L’executiu de Disney ens recorda al seu llibre que la reputació de la firma és la suma dels que la represente­n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain