La Vanguardia (Català) - Diners

SEIKO LA DELICADA DURESA D’ARITA

- Seiko Presage amb esfera de porcellana d’Arita Margarita Puig Excel·lència japonesa

01 Pr la se lar ràm

El me à r guch des

Calibre 6R27 (SPB093) | Alternance­s: 28.800 per hora | Reserva de marxa: 45 hores. 29 robins

En un temps rècord, la col·lecció Presage de Seiko ha conquerit un lloc entre els col·leccionist­es gràcies a les seves esferes, que mostren diferents formes d’artesania japonesa. Des de l’esmalt fins a la laca d’Urushi. Ara aquesta delicada col·lecció s’amplia amb una sèrie de dos rellotges automàtics amb esferes fetes de porcellana d’Arita, la ciutat que durant quatre segles s’ha erigit en la llar de la porcellana al Japó.

Aquesta petita ciutat de Kyushu, la tercera illa més gran del sud-oest del Japó, es va començar a destacar a començamen­ts del segle XVII per la seva argila d’alta qualitat (i els productes d’excel·lència artística que se’n feien). Apreciada arreu del món i també coneguda com a ceràmica Imari pel nom del port des del qual es va començar a exportar al segle XIX, continua sent l’ànima d’aquesta ciutat de només 20.000 habitants.

Per confeccion­ar les esferes, l’equip de Presage i el mestre artesà d’Arita, Hiroyuki Hashiguchi, van treballar conjuntame­nt fins a obtenir una nova porcellana quatre vegades més dura que el material habitual amb la força i la flexibilit­at requerides per a una esfera. Paciència, habilitat, art i tècnica és la combinació que permet la confecció d’aquestes esferes, especialme­nt en la versió en què l’indicador de reserva de marxa s’emmarca mitjançant un tall profund.

Les esferes s’assequen i després s’enfornen per primera vegada a 1.300 graus a fi d’endurir i blanquejar el material. Després, el mestre Hashiguchi i els seus artesans apliquen l’esmalt a mà abans de tornar a enfornar les esferes per, aquesta vegada, fixar l’esmalt en un procés que atorga a les esferes el seu acabat intens i profund i el to blau subtil que les distingeix.

02

 ??  ?? a col· e a if rè c nt ita
’ nlant de re
a col· e a if rè c nt ita ’ nlant de re
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain