La Vanguardia (Català) - Diners

Més impostos o menys despesa

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, prepara una pujada fiscal que acabarà repercutin­t en les classes mitjanes Incrementa­r la productivi­tat

- Mariano Guindal

El nou Govern progressis­ta d’en Pedro i en Pablo apujarà els impostos. No li queda més remei, ja que ha de quadrar la reducció del dèficit públic que li exigeix Europa i incrementa­r la despesa social que li imposen els seus socis de Podem. La seva intenció és “que paguin els rics”, però tots som conscients que al final acabaran pagant les classes mitjanes, com sempre ha passat. Tant és així que ha començat a circular per la xarxa un suposat diàleg que va tenir lloc fa gairebé quatre segles entre Jean-Baptista Colbert i el cardenal Mazarino. Una conversa que bé podria haver estat entre el president Sánchez i la seva ministra d’Hisenda, María Jesús Montero:

–Montero: Per aconseguir diners hi ha un moment que enganyar el contribuen­t ja no és possible. M’agradaria, senyor president, que m’expliqués com és possible continuar gastant quan ja s’està endeutat fins al coll...

–Sánchez: Si ets un simple mortal, quan estàs cobert de deutes vas a parar a presó. Però l’Estat és diferent. No es pot enviar l’Estat a la presó. Per tant, l’Estat es pot continuar endeutant.

–Montero: Vostè pensa això? Amb tot, necessitem els diners. I com els podem obtenir si ja hem creat tots els impostos imaginable­s?

–Sánchez: Se’n creen d’altres.

–Montero: Però ja no podem llançar mes impostos sobre els pobres.

–Sánchez: És cert, això ja no és possible.

–Montero: Aleshores, sobre els rics?

–Sánchez: Sobre els rics tampoc. Ells no gastarien més, i un ric que no gasta no deixa viure centenars de pobres. Un ric que gasta sí.

–Montero: Aleshores, com hem de procedir?

–Sánchez: Hi ha una quantitat enorme de gent entre els rics i els pobres. Són tots els que treballen somiant a arribar a enriquir-se algun dia i tement arribar a ser pobres. És a aquests a qui hem de gravar amb més impostos. Aquests, com més els prenguem, més treballara­n per compensar el que els prenem. Són una reserva inesgotabl­e.

Exactament és el que passarà amb l’aportació dels pressupost­os generals per a l’any que ve, que estan en fase d’elaboració. Apujaran els impostos a bancs, elèctrique­s i grans empreses en general, que al seu torn ho compensara­n apujant preus als ciuta

Espanya no genera prou estalvi per finançar el seu desenvolup­ament. Per això ha de captar diners de fora i això fa que acumuli un deute públic d’1,2 bilions d’euros, que representa un 97% del que produïm en un any (PIB), un dels més alts del món. A mitjà termini és una situació insostenib­le i una espasa de Dàmocles per al futur. La solució és incrementa­r la productivi­tat: el contrari és pa per avui i gana per demà. dans, i seran els de sempre els que acabin pagant els plats trencats. A més a més, apujaran taxes, peatges, aranzels, copagament­s, impostos al tabac, l’alcohol i tot allò que se’ls pugui acudir. És a dir, es tracta d’apujar la pressió fiscal sense que es noti, encara que per a això calgui valer-se del rebut de la llum, el sol o el vent. El que sigui...

Els polítics no ens volen dir la veritat de la situació, que en el fons és molt simple: Espanya no pot pagar impostos com els dels Estats Units i gaudir d’un Estat del benestar com el d’Alemanya. Beure i bufar no pot ser. Una cosa o l’altra. Per pagar els serveis públics que es volen i mantenir els nostres comptes públics sanejats hauríem de tenir una pressió fiscal com els països nòrdics. És a dir, necessitar­íem recaptar uns 100.000 milions d’euros a l’any més, i per això caldria reduir el poder de compra de milions de ciutadans i rebaixar els beneficis de centenars de milers d’empreses.

Aquest és el dilema: més impostos o menys serveis públics? Com diu el meu admirat Andreu MasColell, “la universita­t de franc és impossible”. Segons la seva opinió, no n’hi ha prou a incrementa­r la pressió fiscal; caldrà introduir el copagament sanitari i altres mesures per racionalit­zar la despesa pública. I, sobretot, és fonamental incrementa­r la productivi­tat, i a per això és vital un ensenyamen­t més bo i més recursos per a inversions en infraestru­ctures i per a recerca i desenvolup­ament, encara que calgui ser més austers en l’increment de la despesa social.

Serien fonamental­s un ensenyamen­t més bo i més recursos per a infraestru­ctures i l’apartat d’R+D

 ?? GETTY ??
GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain