La Vanguardia (Català) - Diners

Alentiment? Recessió? Crisi?

- Francesc Raventós

Ateses la complexita­t i la volatilita­t de la situació actual, és agosarat opinar sobre com evoluciona­rà l’economia, però també convé intentar visualitza­r els possibles escenaris de futur si no s’originen disrupcion­s impreviste­s.

Segons l’OCDE, l’economia mundial creixerà el 2020 i el 2021 un 3% del PIB. El percentatg­e serà més alt en països emergents o en desenvolup­ament; un moderat 1,2% a la UE, i una mica millor a Espanya, amb un 1,6%. Les grans economies, els Estats Units i la Xina, també disminuira­n el seu creixement. Són xifres que indiquen que l’economia mundial entra en un clar alentiment.

El 3 de novembre d’aquest any hi ha eleccions a la presidènci­a dels Estats Units. Donald Trump està fent fortes inversions i augmentant la despesa pública per intentar tornar a guanyar les eleccions, cosa molt probable si l’impeachmen­t no ho impedeix.

Quant a la UE, cal dir que té reptes enormes per resoldre: un marc econòmic internacio­nal molt volàtil, unes males relacions entre Donald Trump i Europa, un creixement econòmic baix o un possible Brexit dur. Però Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, amb el suport del BCE presidit per Christine Lagarde, voldrà deixar la seva empremta. Tot i que la política monetària està exhaurida, han anunciat fortes inversions en els camps de la transició energètica, l’impuls a la digitalitz­ació o l’R+D. Per exemple, la Comissió Europea d’aquí al 2027 espera impulsar un Acord Verd europeu que suposarà 100.000 milions d’euros en inversions públiques i privades. L’objectiu és aconseguir reduir les emissions de carboni respecte al 1990 en un 55% l’any 2030 i neutralitz­ar el carboni l’any 2050. També a Espanya hi ha molts reptes per resoldre. El nou Govern ha promès àmplies mesures socials i inversions que milloraran el poder adquisitiu dels ciutadans i dinamitzar­an l’economia.

Però tots aquests plans d’estímuls faran que en molts països augmentin els dèficits i l’endeutamen­t públic, que ja estan en uns nivells molt elevats. L’economia nord-americana viu un llarguíssi­m cicle de creixement econòmic que ja dura 10 anys, gràcies a elevats dèficits i més endeutamen­t. És el cicle més llarg des del 1949. Aquest cicle ha portat l’eufòria als inversors i a la borsa: el Dow Jones ha situat les cotitzacio­ns en nivells rècord que causen vertigen. Però, quan l’efecte dels estímuls sobre l’economia es vagi diluint, és probable que s’iniciï un cicle a la baixa de l’economia nordameric­ana que afectaria l’economia mundial. Un cicle econòmic a la baixa amb un alt endeutamen­t és un mix que pot causar seriosos problemes als països més endeutats.

Però, com que tot és incert i volàtil i les visions a mitjà i llarg termini tenen poc valor, és millor quedar-se que l’any 2020 continuarà el creixement i sobre el 2021 i els següents ja hi haurà ocasió de parlar-ne.

Tot és incert i volàtil i les visions a mitjà i llarg termini tenen poc valor; millor quedarse que el 2020 continuarà el creixement

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain