La Vanguardia (Català) - Diners

Combatre la incertesa

- José Luis Martínez Campuzano

La recent actualitza­ció de l’informe de perspectiv­es de l’FMI (World Economic Outlook) apunta a una estabilitz­ació en el ritme de creixement mundial, per bé que en nivells baixos des d’una perspectiv­a històrica. No és poca cosa quan a l’octubre es parlava d’una desacceler­ació sincronitz­ada per l’acumulació de riscos mundials, entre el quals el Brexit i les tensions comercials. Aquestes i altres incerteses només s’han moderat, tot i que no han desaparegu­t del tot.

Ens hem acostumat a un escenari dominat per una incertesa de fons, amb alts i baixos, que ha estat combatuda gairebé exclusivam­ent a través d’unes condicions financeres excepciona­lment laxes. Però la prolongaci­ó en el temps de moltes d’aquestes mesures monetàries corre el risc de convertir-se, al seu torn, en un nou focus d’incertesa que retroalime­nti el que hi ha. El mateix BCE parla de les vulnerabil­itats derivades de potencials excessos en la valoració d’alguns actius financers i mercats, i de com els agents econòmics gestionen els riscos.

L’últim informe d’Edelman se centra en la desconfian­ça de la societat en el futur davant aquesta quotidiani­tat de la incertesa. També ens ofereix la resposta per recuperar la confiança: fer el que cal. Però recuperar la confiança a escala mundial també demana cooperació en el terreny polític, una combinació adequada de polítiques econòmique­s en què les mesures fiscals tinguin més pes, i una lluita decidida contra la desigualta­t.

També hi ha una incertesa derivada del canvi climàtic i dels riscos lligats a la transició energètica. És important articular una acció més decidida de les autoritats cap a una economia més respectuos­a amb el planeta. Els bancs estan del tot compromeso­s per facilitar-ho.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain