La Vanguardia (Català) - Diners

La bona ratxa es manté

El predomini de la renda variable, sobretot dels EUA, sosté la rendibilit­at dels fons internacio­nals

- Primo González

Si durant l’any passat els fons de renda variable internacio­nal especialit­zats en borses dels Estats Units van liderar els guanys del sector, aquest any les trajectòri­es dels fons líders no són gaire diferents. Quan encara no s’ha tancat el mes de gener, 25 fons ja han aconseguit superar el 5% de rendibilit­at. Alguns són fons amb xifres apreciable­s de patrimoni, ja que dos superen els 415 milions d’euros d’actius sota gestió.

Atès que les borses dels Estats Units es tornen a moure a la zona de màxims històrics, amb guanys que, segons els índexs, oscil·len entre un 3% i un 5%, l’escenari és força semblant al de l’any passat. Fins i tot en el tipus de companyies que encapçalen les classifica­cions de pujada borsària, és a dir, les tecnològiq­ues i de telecomuni­cacions. Són els fons especialit­zats en aquesta mena d’empreses, com ara el BBVA Bolsa Tecnología o el CaixaBank Comunicaci­ones –els dos grans fons que se situen entre els més rendibles aquest mes de gener–, els que tornen a marcar la diferència.

La renda variable, en definitiva, marcarà en bona mesura la trajectòri­a dels fons d’inversió també aquest any, sobretots els fons especialit­zats en mercats internacio­nals. La recerca de seguretat en la inversió passa, ara més que mai, per assumir una certa porció de risc en les carteres d’inversió, ja que la renda fixa i els fons de tipus monetari tenen molt poc recorregut, com ensenyen els resultats dels diferents segments del mercat.

Dins el ventall de fons que els inversors deixen de banda aquest any també cal situar-hi els fons de gestió passiva i els de rendibilit­at absoluta, dues categories que van quedar molt perjudicad­es durant l’any passat. Tant els fons garantits com els de retorn absolut amb prou feines van superar el 4% de rendibilit­at

Els guanys més alts es basen en la tecnologia com a principal argument inversor

mitjana durant l’any passat, és a dir, poc més de la meitat del que va aconseguir el conjunt del sector de tots els fons i, sens dubte, molt per sota dels beneficis dels fons de renda variable internacio­nal, tots per sobre del 20% de rendibilit­at mitjana.

L’actitud dels inversors, encara reticents a apostar pels actius de risc, no sempre ha anat en paral·lel amb aquestes rendibilit­ats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain