La Vanguardia (Català) - Diners

Els 113 millors

- P. González

Una mica més d’un centenar de plans de pensions van tancar el 2019 amb guanys superiors a un 20% en el conjunt de l’any. En concret, 113 plans van arribar a aquests guanys, que són gairebé de somni. D’aquests, 101 pertanyen al segment de la renda variable; és a dir, plans de pensions que aposten el seu patrimoni al que faci la borsa. Dei plans més també van aconseguir aquesta mena de guanys, per bé que dins el grup de plans mixtos, tot i que el pes superior de la cartera d’aquests també consisteix a apostar per la borsa. I, finalment, dos plans més van aconseguir aquests guanys en la modalitat de fons garantits.

Entre els líders d’aquest grup de 101 plans de renda variable, set van superar el llistó del 30%, amb el màxim exponent en el BBVA

Plan Telecomuni­caciones, un pla que va tancar l’any després d’haver aconseguit una rendibilit­at d’un 43,26% durant l’exercici. Els deu últims anys, aquest pla ha aconseguit guanys mitjans per sobre dels dos dígits i és líder de la seva categoria des de fa 15 anys. La seva principal vocació inversora se centra en les borses dels Estats Units.

El segon pla més rendible és l’Allianz Usa, amb un guany l’any passat d’un 32,59%. La tercera plaça la va ocupar el Naranja S&P 500, amb un 32,29% de beneficis anuals. Per tant, els tres plans tenen una vocació comuna: invertir en les borses dels Estats Units, el més profitós per als inversors durant l’última dècada.

Els guanys en els plans de renda variable durant l’any passat no han estat un fet aïllat en aquest tipus de pensions, ja que si amb el seu pla l’inversor busca obtenir un guany a llarg termini, haurà pogut observar que els plans de renda variable han aconseguit un rendiment mitjà anual consistent sempre per sobre d’un 6,5%. Hi ha hagut més bones rendibilit­ats i també inferiors a les assenyalad­es.

Ara bé, l’alt rendiment en aquests plans de majoritari contingut en accions destaca sobretot per la seva persistènc­ia i el llarg termini durant el qual aconseguei­xen els guanys. En el termini de 10 anys hi ha 10 plans de pensions que han superat un 10% de beneficis mitjans anuals en aquest període, algun per sobre d’un 14% de mitjana anual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain